Det har snart gått ett år sedan vi lanserade Bimhouse. Vi startade BimHouse för vi upplever att hus- och byggmarknaden har fundamentala brister. Det saknas öppenhet och transparens angående prissättning av hus och byggmaterial men också att byggföretagen är dåliga på att utnyttja modern produktionsteknologi och den möjlighet som digitalisering medför.

Hus- och byggmarknaden är speciell. Speciellt när det gäller prissättning av byggmaterial och vad som ingår när man köper ett hus. Något som alla som gått i nybyggnadstankar fått erfara. Beroende på vem som är kund är det olika priser: privatperson, proffsbyggare, storkund eller småbyggare alla erbjuds olika priser. Vad det gäller byggmaterial har det blivit bättre under senare tid tack vare att kedjor som Bauhaus och Hornbach etablerats antagligen också eftersom det också har blivit mycket enklare att ta reda på kostnaden för byggmaterial som reglar, fönster och isolering.

Hur kan det komma sig att pris på attefallshus varierar mellan 300.000kr och 600.000kr? Hur är det möjligt med så stor prisskillnad när vi vet hur lång tid det ska ta, hur mycket materialet kostar samt när det finns detaljerade regler på hur det ska byggas? Detta har vi skrivit tidigare om i ett inlägg från hösten 2016 som ni hittar här.

Vid köp av ett huspaket eller ett  nyckelfärdigt hus är det många dolda kostnader för marknadsföring, arkitekt- och konstruktionstid, säljarens provision, frakter, fabriker, lagerkostnader som måste ”bakas in” i priset. Kostnaden för det faktiska huset blir proportionerligt liten.  Vi menar inte att det är nödvändigt att redovisa alla kostnader i detalj men vi anser att man öppet bör redogöra för husens prestanda såsom U-värde, isolering i väggar, tak och fönster, fabrikat och materialval på golv/fönster/tak. Det ska vara enkelt att jämföra olika hus.

Vi övertygade att utveckling av moderna professionella programvaror och en ökad digitalisering medför att husproducenter kommer bli tvingade att redovisa vilka material de använder och hur mycket de använder till varje hus. God design och kvalité ska vara avgörande faktorer vid val av hus inte något annat.

Det sker idag en digital transformation. Allt blir mer och mer digitalt men byggbranschen är mycket konservativ. Byggbranschen ligger idag långt efter övriga branscher avseende digitaliseringen (http://www.nyteknik.se/sponsrad/lag-digital-niva-i-byggsektorn-men-nu-tar-utvecklingen-fart-6844058). Verktygen i form av mycket avancerade programvaror för arkitekter och konstruktörer finns idag likväl som digitala kap, såg och fräsmaskiner. Vi på BimHouse är idag ensamma i Sverige att arbeta i en obruten digital process. Det är alltså samma digitala modell som används för att virtuellt uppleva våra hus som skickas till den digitala kapsågen, generera bygglovritningar, mängdförteckningar och kaplistor. En digitaliseringen medför en mycket mer precis, kostnadseffektivare och flexiblare produktion samt ett enkelt och problemfritt slutmontage. Trots detta så sker mycket av arbetet fortfarande manuellt.

Vi vill med BimHouse flytta fokus från prisjakt på bygg- och materialkostnader till design och kvalité. Vi vill vara en krångelfri, öppen och prisvärd väg till attefallshus och andra hus. Vår drivkraft är att skapa hus med god design och funktion med hjälp av den senaste och mest moderna programvaran inom arkitektur och konstruktion. Detta möjliggör oöverträffad flexibilitet och enastående möjligheter till visualisering. Vår affärsmodell är att tjäna pengar på god design inte på byggmaterial.

Share