FRITIDSHUS BYGGSATS

För- och nackdelar med att bygga med en fritidshus-byggsats. Hur processen ser ut, viktiga punkter samt vikten av en preliminär tidplan för byggnationen

Börja med att kontakta kommunen för att höra om du alls får bygga på din fastighet. Vissa områden är det, exempelvis marker som är värdefulla ur historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. I sådant fall kan det krävas mer än ett normalt bygglov. Strandskyddsdispens eller kanske särskild hänsyn till ett gestaltningsprogram är exempel på sådant.

Inled dialog med BimHouse om vilket fritidshus-byggsats som passar er fastighet. Vi hjälper gärna till att undersöka era möjligheter men behöver då en fastighetskarta och planbestämmelser, dvs vilka byggregler som gäller för er fastighet

Skriv avtal med Bimhouse och gör eventuella anpassningar av fritidshus-byggsatsen. Anpassa huset efter omgivning, behov och önskemål

Ta in offerter och upphandla eventuella snickare/byggare. Ta in offerter på övrigt byggmaterial, som inte ingår i vår fritidshus-byggsats Använd den erhållna fönsterförteckningen för att upphandla fönster och dörrar och använd mängdförteckningen som ett bra underlag för beräkning av materialkostnader.

Avropa stomme och byggsats om och när bygglov erhållits och byggstart bestämts med hantverkare. Bimhouse kan leverera stomme och byggsats ca 6 veckor efter avrop (eller senare om så önskas)

Bimhouse levererar fritidshus byggsatsen. Ni erhåller från Bimhouse utförliga bygghandlingar, detaljritningar samt monteringshandlingar

Här finns två PDF-guider för nedladdning som ger en utförlig beskrivning av vad man bör tänka på vid byggandet av fritidshus med byggsats eller attefallshus. Guiderna täcker allt från byggregler och avtal med hantverkare till val av olika material. De besvarar många frågor som våra kunder ställt genom åren och erbjuder värdefull information för alla.

Viktiga punkter när bygga fritidshus-byggsats

Att bygga ett arkitektritat fritidshus med byggsats från en husleverantör innebär en kombination av designfrihet och effektivitet. Planering och projektering innan byggstart är av största vikt, speciellt för att spara energi och kostnad. Några viktiga punkter att beakta är transport- och leveransfrågor, kommunikation mellan olika aktörer, egen arbetsinsats samt vikten av att göra en tidsplan, och vi kommer att diskutera dessa punkter nedan, med ett exempel på den sista.

STENCRANTZ-Fritidshus byggsats

Transporten – att tänka på

A. Kontrollera att vägen till tomten är tillräckligt bred och tillgänglig för stora fordon. Kontrollera vilken vägstandard som leverantören kräver. Har vägen någon form av begränsningar för tung trafik

B. Om transporten går till en ö utan förbindelse – vad gäller då?

C. Är det möjligt att få leverans vid en specifik dag eller tidpunkt?

D. Kontrollera om extra kostnader kan uppstå för leverans till din specifika plats.

E. Gå igenom leveranslista och säkerställ att allt är med i rätt mängd.

Leverans av fritidshus-byggsats

A. Se till att det finns möjlighet för lossning. Krävs det truck? Levereras det med är det lastbil och släp, kranbil eller lastbil med bakgavellyft? Kontrollera leverantörens leveransvillkor.

B. Se till att det finns tillräckligt med plats på tomten för att lägga upp allt material.

C. Vad ingår i leveransen och vad måste du köpa själv för att arbetet ska kunna starta direkt efter leveransen?

Överväg att anlita en projektledare

a. Att ha en projektledare vid byggandet av ett fritidshus med byggsats kan vara mycket fördelaktigt av flera skäl eftersom det kan ge en ökad trygghet och säkerställa att projektet löper smidigt från start till slut i syfte att minska stressen för dig som byggherre.

b. En projektledare ser till att alla inblandade – såsom byggare, leverantörer, elektriker och andra specialister – samarbetar effektivt, vilket minskar risken för missförstånd och förseningar.

c. Projektledaren ska hjälpa till att upprätta och hålla en realistisk tidsplan, vilket är viktigt av flera skäl (se nedan).

d. Projektledaren fungerar som en länk mellan dig och entreprenörerna och ser till att all information flödar smidigt mellan alla parter. En välfungerande kommunikation mellan parterna är avgörande.

Kommunikation speciellt viktig när bygga fritidshus med byggsats

En välfungerande kommunikation är A och O. Vad som ska göras och hur det ska göras får inte lämna utrymme för tveksamheter. En byggare/snickeri gör på enklaste möjliga sätt om hen inte får andra instruktioner – detta är kanske inte vad du förväntat dig. Problem i en entreprenad uppstår ofta när kommunikationen brister mellan planeringen av arbetet och det arbete som utförs i praktiken

Egen arbetsinsats när bygga fritidshus byggsats

A. Att bygga ett hus själv kan ta längre tid än att anlita professionella byggare, så det är viktigt att vara realistisk med tidsplanen. Fundera över hur mycket tid du kan avsätta per vecka för byggarbetet och se till att det inte påverkar ditt dagliga liv för mycket.

B. Se till att du har tillgång till rätt verktyg och utrustning för att kunna genomföra arbetet effektivt och korrekt. Om du inte har alla verktyg, överväg att hyra dem i syfte att hålla nere kostnaderna.

C. Att bygga ett hus är ett stort och långsiktigt projekt, så se till att du har tillräcklig motivation för att hålla arbetet igång och inte tappa fokus. Dela upp arbetet i mindre, hanterbara delar och sätt realistiska deadlines.

D. Ha tålamod, eftersom det kan uppstå hinder på vägen som kräver kreativitet och lösningar.E. Att göra en egen arbetsinsats kan vara mycket givande och kostnadseffektivt, men det kräver noggrann planering, rätt kompetens och starkt engagemang för att hålla projektet på rätt spår. Genom att förbereda dig ordentligt och vara medveten om de utmaningar som kan uppstå eftersom då ökar chanserna att ditt byggprojekt blir framgångsrikt.

KNARREN-Fritidshus Byggsats

Logistik- och tidsplan när man ska bygga fritidshus med byggsats

En tidsplan är viktig eftersom vår erfarenhet visar att de hantverkare som kan åstadkomma en detaljerad tidsplan är också bättre på slutföra byggprojektet enligt uppsatta mål. En tidsplan underlättar planeringen för alla inblandade parter eftersom de vet vad de ska rätta sig efter. Det är också en tydlig signal och indikator på att projektet är under kontroll och kommer vara under kontroll. Sammanfattningsvis hjälper en utförlig tids- och leveransplan till att hålla byggprocessen effektiv och smidig, spara pengar och tid, förbättra kommunikationen samt skapa en mer organiserad och förutsägbar byggupplevelse

Projektering och planering

Det väl investerad tid att göra en ordentligt projektering. Gör den ordentligt och låt det tar den tid det tar. Många är otåliga på att komma igång men ni kommer tjäna på en gedigen projektering i slutändan.

  • Arkitekt- och konstruktionsritningar
    Planera in tid för att ta fram detaljerade ritningar och tekniska specifikationer.Tiden varierar beroende på hur många ändringar du vill göra och hur mycket arbete arkitekten (konstruktören) har. Räkna inte med att de kan börja direkt, utan var ute i god tid. Många upplever att de i detta skede har gott om tid. Förhoppningsvis
  • Bygglov
    Kommunernas handläggningstid varierar stort efter säsong och belastning men brukar vara 4–10 veckor efter att de fått en komplett bygglovsansökan.
  • Upphandling av entreprenörer
    Bokning av entreprenörer och installatörer. Många entreprenörer ger inte ett definitivt besked om när de kan utföra arbetet förrän ett bygglov är godkänt.

Markarbeten och grundläggning (när de börjar och hur lång tid)

  • Tomtförberedelser
    Tid för att förbereda marken genom exempelvis röjning, dränering och schaktning.
  • Grundläggning
    Planera in arbetet med grunden, såsom gjuten platta, krypgrund eller källargrund.

Montering av byggsats/stomme (ca 2–3 veckor)

  • Leverans av byggsats (1 dag)
    Transport av byggsatsen till tomten och kontroll av att allt material har levererats enligt specifikationen.
  • Montering av stomme (3–5 dagar)
    Montera stomme och takstolar.
  • Tak (1-2 dagar)
    Råspontsluckor och underlagspapp, förberedelser för genomföringar

Utvändiga arbeten (ca 3–4 veckor)

En generell uppskattning att 1/3 av arbetstiden är utvändigt och därmed är 2/3 är invändigt.

  • Fasad (7–10 dagar)
    Montering av fasadpanel, knutbrädor och vindskivor.
  • Takläggning (5–7 dagar)
    Installation av takmaterial (t.ex. tegel, plåt eller shingel) samt montering av hängrännor, stuprör och eventuell taksäkerhetsutrustning.
  • Montering av fönster och dörrar (3–4 dagar)
    Installation av fönster och dörrar.

Invändiga arbeten (ca 3–5 veckor)

  • Isolering och övrig invändiga skikt (5–7 dagar)
    Installation av isoleringsmaterial i väggar och tak, följt av ångspärr, installationsskikt och glespanel.
  • El- och VVS-installationer (7–14 dagar)
    Dragning av elledningar, installation av uttag, rördragningar och förberedelser för VVS-systemet (vatten och avlopp).
  • Golv, innerväggar och innertak (12–18 dagar)
    Montering av innerväggar (gips eller panel) samt golvbeläggning, inklusive förberedelse och eventuell spackling.

Detaljarbeten och inredning (ca 3–5 veckor)

  • Slutfinish inomhus (10–15 dagar)
    Målning av väggar och tak samt installation av lister och foder runt fönster, dörrar och golv. Tätskikt, kakel och klinker i badrum.
  • Installation av kök och badrum (5–7 dagar)
    Montering av köksskåp, installation av köksbänkar och vitvaror. I badrummet installeras handfat, toalett, dusch/badkar och eventuella badrumsmöbler. Detta moment inkluderar även anslutning av VVS.
  • Golvläggning och ytskikt (5–7 dagar)
    Golvbeläggning som parkett, laminat eller klinker, inklusive eventuell fogning och slutbehandling.
  • Montering EL och VVS
    Montering av strömbrytare, downlights, golvvärmefördelare och övrigt El och VVS material

Slutbesiktning och godkännande (ca 1–2 veckor)

  • Slutbesiktning av byggnaden (1–2 dagar)
    En certifierad besiktningsman går igenom hela huset för att kontrollera att arbetet har utförts korrekt och enligt gällande byggnormer. Eventuella anmärkningar noteras för åtgärd.
  • Åtgärder efter besiktning (3–5 dagar)
    Eventuella justeringar eller reparationer baserade på besiktningsanmärkningar. Detta kan inkludera småsaker som att justera lister, förbättra fogning eller justera dörrar och fönster.
  • Energi- och kvalitetskontroll (1–2 dagar)
    Kontroll av byggnadens energiprestanda och andra kvalitetsaspekter som kan krävas för slutintyg, såsom OVK, provtryckning och täthetsprovning.

Sammanfattning när för bygga fritidshus med byggsats

Total tidsåtgång: ca 18–25 veckor
Den totala tiden att bygga ett fritidshus med byggsats kan variera beroende på väderförhållanden, arbetsstyrkans storlek och eventuella fördröjningar i leverans av material med andra ord ovanstående är en uppskattning av tidsåtgången.