Vilket är rätt pris för bygget?

Hur mycket ska man göra själv

Många är ambitiösa och vill göra mycket av arbetet själva för att dra ner kostnaderna för bygget. Om man ska ersätta en yrkesskicklig snickare som arbetar 40 timmar i veckan kan man räkna med att det motsvarar cirka 2,5 månaders arbete, åtta timmar/helg för att åstadkomma samma arbete. Ha detta i åtanke.

Om man väljer att göra en del arbete själv är det klokt att inte jobba heltid under tiden samt att lämna målning och finsnickeri till skickliga hantverkare. Målning och spackling är svårt och misstag kommer att synas. Tänk också på att husbygget är en arbetsplats och respektera detta. Vid nyproduktion är detta inte ett lika stort problem som vid renoveringsprojekt.

Innan du anlitar en hantverkare är det bra att lägga lite tid på att göra hemläxan. Gör lite research på den du överväger att höra av dig till. Skatteverket och Kronofogden kan bistå med information om huruvida hantverkaren har några skulder.

Be om försäkringsbevis och intyg på behörighet. Be hantverkaren om referenser, eller leta reda på gamla kunder på egen hand. De kanske är mer trovärdiga. Det här kan kännas som ett tråkigt moment, men i slutändan kommer du att ha bättre koll på vem du skriver avtal med.

Offerter

När du tar in offerter på till exempel grund eller badrum ska du lägga tid på att ta in flera för att kunna jämföra offerterna. De som har liknande priser är förmodligen de du ska välja mellan. Och välj inte alltid den som har lägst pris, noggrannhet trumfar pris!

Din offertförfrågan ska innehålla en noggrann specifikation av vad som ska göras, materialval och om du vill ha ett fastpris eller kan tänka dig att köra på löpande faktura. Dubbelkolla de offerter du får in så de överensstämmer med vad du själv bad om. Kontrollera också om de prisuppgifter du får in är inklusive eller exklusive moms. Om inget anges ska du som konsument kunna utgå från att det är inklusive moms, men att höra av sig vid tveksamheter är ett enkelt sätt att undvika framtida diskussioner.

Kan du göra ROT-avdrag och i sådana fall hur mycket? Även de uppgifterna bör ingå i både offert och skrivet avtal.

Kolla också om städning och bortforsling av material ingår i priset eller om de tar extra betalt för det. Har du möjlighet att köra en sväng på tippen själv så spar du en slant. Hör också om vilka kostnader som tillkommer i form av transporter, milersättning och material.

Tre grundförutsättningar för rätt pris

För ett korrekt pris och för ett friktionsfritt bygge är detaljerade och korrekta bygghandlingar en absolut förutsättning. Problemen som kan uppkomma beror oftast på bristande kommunikation mellan hantverkare och beställare.

Det är mycket viktigt att bestämma:

1) Vad det är som skall göras – tydliga och utförliga byggritningar är då en  förutsättning.

2) När skall det göras, när bygget ska starta och vara färdigt – en tidplan.

3) Hur mycket det ska kosta när det är färdigt – vilket också förutsätter

byggritningar och materialförteckningar.

Med tydliga bra ritningar och materialbeskrivningar är det enkelt att bestämma vad det är som skall göras. Blir något fel är det bara att jämföra med ritningen.

Juridiskt har entreprenören bygghandlingarna att följa. Att avtala pris och tidsplan borde inte heller vara svårt, men missas många gånger.

I tidplanen ska det framgå när bygget skall börja och när det skall vara färdigt samt eventuellt vite vid försening.

Bygga på fast pris eller löpande räkning

Ett fast pris rekommenderas för större arbeten. Risken hamnar då på hantverkaren, som ändå är den som bäst kan bedöma hur omfattande ett jobb blir, både i tid och material. Det finns såklart en risk att entreprenören tar höjd när summan anges för att själv få god marginal, men å andra sidan får du inga ovälkomna överraskningar när notan ska betalas. Var dock noga med att komma överens om vilka material som ska användas, så inga överraskningar kommer där. Ett detaljerat avtal minskar också risken för att en oseriös hantverkare håvar in fastpriset men till ett sämre utfört arbete.

Vid fastpris gäller satt pris, ett ungefärligt pris får inte överstigas mer än 15 procent.

Löpande räkning kan vara ett alternativ om du har en hum om hur lång tid ett visst moment tar och om det är något mindre jobb som ska göras, eller om du fått tag på en pålitlig hantverkare med goda referenser. Här är det viktigt att du själv håller reda på hur många timmar hantverkarna är på plats, i annat fall kan du råka stå där med någon som låter timpenningen löpa.

Vid löpande räkning finns heller ingen anledning för hantverkaren att spara in på timmarna och göra ett halvdant jobb och det blir dessutom enklare att få igenom eventuella ändringar i beställningen. Däremot blir det svårt att avgöra innan vad slutnotan kommer att hamna på. Huvudregeln är – var påläst, eller fråga någon oberoende i branschen om råd kring förmodad tidsåtgång.

Yrkesbevis och certifikat – rätt kunskap

När en renovering eller nybyggnation ska utföras finns egentligen inga krav på att den som utför arbetet ska vara utbildad eller certifierad. Det enda undantaget är elarbeten, där den som utför arbetet i de allra flesta fall måste vara behörig elinstallatör. I övrigt gäller att arbetet ska vara utförd på ett ”fackmannamässigt sätt” och följa Boverkets byggregler.

En snickare kan efter utbildning och lärlingstid vid en byggfirma erhålla ett så kallat yrkesbevis från BYN, Byggnadsindustrins yrkesnämnd.

Byggindustrins yrkesnämnd, BYN, är ansvarig för yrkesutbildningen. BYN:s uttalade mål är att försörja byggindustrin med ”välutbildade och kompetenta yrkesarbetare”. De delar årligen ut några tusen yrkesbevis till byggnadsarbetare. För att erhålla ett yrkesbevis krävs både teoretiska och praktiska kunskaper. En ungdomslärling ska till exempel arbeta 5 800 timmar efter gymnasiet och en vuxenlärling kan arbeta till sig yrkesbevis genom att jobba som lärling 6 800 timmar och samtidigt plugga teori i ett år.

Det är fullt möjligt att arbeta som snickare även utan yrkesbevis, men de flesta seriösa arbetsgivare inom branschen är noga med att den de anställer har yrkesbeviset med sig som ett kvitto på rätt kompetens.

Var noga med att upphandla certifierade hantverkare med behörighet att utföra arbeten inom ett visst område. Det gäller utöver snickare hantverkare som utför arbeten i våtrum, till exempel inom plastmattor, kakel, VVS-arbeten, måleriarbeten och elarbeten men även takarbeten, plåtarbeten, brandskydd och heta arbeten som svetsning, skärning och lödning.

Dessutom ska alla som arbetar med ställningsmontage ha ett utbildningsbevis från Arbetsmiljöverket. Krav på dokumenterad kompetens finns också för exempelvis grävmaskinister och kranförare.

Viktigt - skriv avtal!

När du anlitar en hantverkare skyddas du som konsument av konsumenttjänstlagen. Det betyder att du som beställare kan kräva att hantverkaren utför arbetet med omsorg och på ett fackmässigt sätt. Det innebär också att du på vissa arbeten i din bostad har rätt att klaga i upp till tio år.

Ett skriftligt avtal gör det lättare för dig att få rätt, om det skulle uppstå en tvist.I avtalet ska framgå:

• Vad som ska göras i detalj, gärna med materialspecifikation. Skriv även ner det som ni kommit överens om muntligt. Var noggrann!

• När arbetet ska starta, men även vara klart, det vill säga ett färdigställande datum.

• Pris

• Information om vad som gäller för eventuella tilläggsarbeten, det vill säga timmar utöver avtalade timmar, samt vem som står för exempelvis resor och städning.

• Att ni har en överenskommelse om att slutfakturan inte betalas innan arbetet är färdigställt samt om eventuellt vite vid försening.

Konsumentverket har två avtalsmallar, en för hantverkare och ett entreprenadkontrakt, ABS (Allmänna Bestämmelser Småhus), som används vid uppförande och tillbyggnad av en eller tvåbostadshus inklusive fritidshus.

Se också till att har koll på om entreprenören har F-skattsedel och det försäkringsskydd som krävs, till exempel allrisk- och ansvarsförsäkring. Vissa projekt kan kräva ytterligare försäkringar än som anges i ABS. Fråga också vilka om entreprenören är behörig eller certifierad, det gäller särskilt för VVS- och elarbeten. Undersök också om hantverkaren har en färdigställandeförsäkring, som skyddar dig om entreprenören skulle gå i konkurs. Du kan även själv, som privatperson, teckna en sådan försäkring.

Kom ihåg: Betala inte i förskott. Ett företag kan aldrig kräva och bör inte heller efterfråga att du betalar något i förskott. Om du får en faktura för arbete som ännu inte är utfört har du rätt att bestrida den delen av fakturan och hålla inne den delen av betalningen. Det gäller också om du menar att arbetet inte utförts på överenskommet sätt. Däremot måste du alltid betala för väl utfört arbete.

ABK-avtal står för allmänna bestämmelser för konsultuppdrag och är ett standardavtal som används för arkitekt- och ingenjörsuppdrag. Avtalet reglerar genomförande, betalning och försäkringar.

Standardavtalet ABS, står för allmänna bestämmelser för småhusentreprenader, och är det avtal du upprättar med den entreprenör du anlitar. Använd ABS vid nybyggnation.

Hantverkarformuläret kan användas vid renovering. ABS-avtalsmallen såväl som Hantverkarsformuläret går att ladda hem på Konsumentverkets webbplats.

Om avtalet är otydligt formulerat kan det uppstå behov av ÄTA-arbeten, det vill säga ändrings-, tilläggs- och avgående arbeten. Det är inte ovanligt att ÄTA uppstår, därför är det viktigt att i avtalet formulera hur du gör en sådan beställning och vilket pris entreprenören tar. För också in en post om rätt till vite vid försening av arbeteti avtalet.