- Utgå från något av våra färdiga attefallshus eller utveckla ett helt nytt
- Anpassa och optimera attefallshuset efter tomt och önskemål
- Vi ritar om och ritar nytt för hitta den bästa lösningen
- Leveranser över hela Sverige
- Attefallshus 30 kvm och 25 kvm
AUGUST
ANNA
DAVID
KNUT
HELMA
BENGT
SIGNE
LILLASTRID
CARL-AXEL
TOLLA
GÖRAN
ANNA-KRISTINA
- 1. Kontakta kommunen
- 2. Komplementbostadshus eller komplementbyggnad
- 3.Attefallshus i lösvirke eller nyckelfärdigt
- 4. Anpassa attefallshuset till omgivningen
- 5. Attefallshus som fritidshus
- 6. Isolering i attefallshus – vägg och takkonstruktion
- 7. Dimensionering och brandkrav för attefallshus
- 8. Leverans- och tidplan
1. Kontakta kommunen
Börja med att kontakta din kommun för att ta reda på om du får bygga på din fastighet, eftersom reglerna kan skilja sig åt beroende på var du bor. Kontrollera särskilt om din fastighet är undantagen från den bygglovsfria möjligheten. I vissa områden, som t ex med historiskt, kulturhistoriskt, miljömässigt eller konstnärligt värde, kan det krävas bygglov även för attefallshus. Det är viktigt att känna till att attefallsregler kan variera inom och i olika kommuner.
Dessutom kan det finnas andra begränsningar, som närhet till vattendrag vilket ger krav på strandskyddsdispens eller att fastigheten ligger mindre än 30 meter från en järnväg. I områden av riksintresse för totalförsvaret, som flygplatser, övnings- eller skjutfält, är det inte tillåtet att bygga attefallshus. Om detaljplanen för området har en utökad lovplikt för attefallshus, får inget attefallshus uppföras alls.
2. Komplementbostadshus eller komplementbyggnad
Ett attefallshus 30 kvm kan antingen vara en komplementbyggnad eller ett komplementbostadshus. I båda fall innebär det att attefallshuset kompletterar en befintlig fastighets bostadshus. I ansökan till byggnadsnämnden måste du specificera hur du tänker använda huset.
Om attefallshuset är en komplementbyggnad, till exempel ett gästrum, förråd eller en ateljé, ställs inte samma höga krav på standard och utförande. Däremot om det är ett komplementbostadshus, måste det uppfylla samma krav som för en bostad, vilket innebär att det ska ha full boendestandard och fungera som ett komplett boende, även om det är mindre. Här kan du läsa mer om kraven för ett komplementbostadshus
3.Attefallshus i lösvirke eller nyckelfärdigt
Att välja ett nyckelfärdigt hus blir ofta dyrare jämfört med att bygga ett hus av lösvirke. Om du anlitar en arkitekt och snickare kan du spara pengar. Det kräver mer tid och engagemang genom att du själv behöver ta in offerter, välja material, samt besluta om fönster, dörrar och kök med mera. Det innebär fler beslut och att du måste agera projektledare om du inte köper in den tjänsten också. Men fördelen är att du i slutändan får ett hus där du har varit delaktig i hela processen och som speglar dina personliga val. LÄS MER HÄR
4. Anpassa attefallshuset till omgivningen
Att anpassa ett attefallshus till omgivningen bidrar både till ett estetiskt tilltalande resultat och ett ökat materiellt värde. Genom att välja ett arkitektritat hus har du möjlighet att, tillsammans med en arkitekt, få värdefulla råd om både design och byggnation. På så sätt kan du inte bara bekräfta dina idéer, utan också vidareutveckla dem och skapa ett ännu bättre resultat.
Med noggrann planering kan du dessutom skapa flera attraktiva rum på tomten. Genom att bygga ett attefallshus som harmonierar med omgivningen blir det både en funktionell och vacker del av din fastighet. Sammanfattningsvis, med rätt planering och genomtänkt design, kan ett attefallshus bli en välkomnande och värdefull tillgång till din tomt.
5. Attefallshus som fritidshus
Ett attefallshus på 30 kvm kan användas både som fritidshus och permanentbostad. Det är inte samma bostadskrav och tillgänglighetskrav på ett fritidshus som det är på en permanentbostad. Det kan finnas regler som måste följas när man använder ett attefallshus som fritidshus. Till exempel måste huset uppfylla kommunens krav på värmeisolering och man får inte bo permanent i huset om det inte uppfyller kraven för permanentbostad. Det kan finnas lokala bestämmelser och regler som påverkar användningen, så det är en god idé att kontakta kommunen för att få mer information.
Boverket på sin hemsida: Både när det befintliga bostadshuset är ett permanentbostadshus och när det är ett fritidshus går det att bygga ett komplementbostadshus som antingen är ett fritidshus eller en permanentbostad.”
6. Isolering i attefallshus – vägg och takkonstruktion
I Sverige finns ingen fastställd standard för utformningen av väggkonstruktioner. Reglerna anger minimikrav för isoleringen i ett attefallshus som används som bostad. Energieffektiviteten beräknar man genom att ta fram det genomsnittliga U-värdet för byggnadsdelarna, exempelvis väggar, tak, fönster, dörrar och golv. Väggens och takets tjocklek påverkar mängden isolering som får plats, men om man bygger med tjocka, välisolerade väggar och tak, minskar boytan märkbart i ett attefallshus. Läs mer om olika isoleringsmaterial
7. Dimensionering och brandkrav för attefallshus
Dimensionering: Ett attefallshus tak måste klara snölaster enligt svensk standard (EKS), beroende på husets geografiska läge.Taket måste klara snölasten baserat på husets geografiska läge och konstruktion (egenlast). Faktorer som spännvidd och takmaterial, såsom betongpannor, tegel eller plåt, spelar en betydande roll.
Brandkrav: Brandkraven för ett attefallshus beror på avståndet till närliggande byggnader. Kraven varierar beroende på om avståndet är över 8 meter, mellan 4 och 8 meter, eller under 4 meter.
8. Leverans- och tidplan
En tidplan är viktig. Vår erfarenhet visar att de hantverkare som kan åstadkomma en detaljerad tidplan är också bättre på att slutföra byggprojektet enligt uppsatta mål. En tidplan underlättar planeringen för alla inblandade parter så att de vet vad de ska rätta sig efter. Det är också en tydlig signal och indikator på att projektet är under kontroll och kommer vara under kontroll. Sammanfattningsvis hjälper en utförlig tids- och leveransplan till att hålla byggprocessen effektiv och smidig, spara pengar och tid, förbättra kommunikationen samt skapa en mer organiserad och förutsägbar byggupplevelse. Se exempel HÄR
Reglerna för attefallshus trädde i kraft den 1 januari 2012. Det blev tillåtet att bygga attefallshus 30 kvm från den 1 augusti 2020. Tidigare var den maximala ytan för Attefallshus 25 kvadratmeter. Lagändringen gjordes för att ge fastighetsägare större flexibilitet i användningen av dessa småhus. Reglerna gäller i hela landet, men det finns viss variation mellan olika kommuner.
I en anmälan eller bygglovsansökan ska det framgå att samtliga tekniska krav blir kontrollerade i projektet. Det påvisas genom ritningar, beskrivningar och kontrollplan. Ritningarna skall vara fackmässigt utförda, måttsatta och skalenliga. Vid köp av ritningar och konstruktionshandlingar från BimHouse blir processen enkel.
En förenklad förklaring till skillnaden mellan ett komplementbostadshus och en komplementbyggnad är att det första är ett boende i miniatyr. Huset har samma standard, och det ställs samma krav, som på ett bostadshus…
Att bygga ett hus är både spännande och roligt, men det kan också vara komplicerat med många steg och procedurer att förstå. Det kan verka överväldigande, men här är en guide som hjälper dig att uppleva den tillfredsställande känslan av att ha byggt ditt egna hem.
När du gjort anmälan till byggnadsnämnden får du förhoppningsvis ett startbesked. Först då får du sätta spaden i marken. Startbesked gäller i två år. Att bygga utan startbesked kan innebära att kommunen utfärdar en sanktionsavgift. Bygga själv eller anlita hantverkare…
Om för- och nackdelar att bygga med att attefallshus byggsats. Vad ska man tänka på när man väljer mellan olika leverantörer av byggsatser
Finns det någon fråga som inte är besvarad hoppas vi att ni finner svaret i vår FAQ annars skicka en fråga nedan