
- Utgå från något av våra färdiga attefallshus eller utveckla ett helt nytt
- Anpassa och optimera en attefallshus byggsats efter tomt och önskemål
- Vi ritar om och ritar nytt för hitta den bästa lösningen
- Leveranser över hela Sverige
- Bygg attefallshus 30 kvm och 25 kvm
Bygga attefallshus – de vanligaste frågorna
Att bygga attefallshus är spännande, stimulerande och kul. Men det är också lite krångligt eftersom det är många är procedurer att sätta sig in i, trots att det är ett relativt litet hus. Nedan finns också en kort sammanfattning över de viktigaste sakerna när man ska bygga attefallshus

Allt om bygga attefallshus med en attefallshus byggsats
Läs om vår process och steg för steg hur du ska gå tillväga när du ska bygga attefallshus.
Att välja rätt byggsats
Att inte jämföra äpplen med päron.
Byggsatser från olika leverantör – vad är viktigt att beakta och jämföra
Fördelar bygga med byggsats
Läs detta om du vill veta fördelarna med att bygga attefallshus med byggsats istället för nyckelfärdigt
Nackdelar bygga med byggsats
Bygga attefallshus med byggsats passar inte alla. Läs om nackdelarna
Bygga attefallshus- komplett guide i PDF
I vår utförliga guide kan du läsa i lugn och ro allt som har med att bygga attefallshus
- Bygga attefallshus – de vanligaste frågorna
- Allt om bygga attefallshus med en attefallshus byggsats
- DE FÖRSTA VIKTIGA STEGEN FÖR ETT NYTT ATTEFALLSHUS – BÖRJA MED DETTA!
- FÖRDELAR MED ATT BYGGA ATTEFALLSHUS MED BYGGSATS
- NACKDELAR ATT BYGGA ATTEFALLSHUS MED BYGGSATS
- VÄLJ RÄTT ATTEFALLSHUS BYGGSATS!
- BYGGA ATTEFALLSHUS SJÄLV – VIKTIGA SAKER ATT TÄNKA PÅ
- Attefallshusreglerna i korthet
- Anmälan attefallshus själv – vilka handlingar krävs
- Skillnaden mellan komplementbostadshus och komplementbyggnad
DE FÖRSTA VIKTIGA STEGEN FÖR ETT NYTT ATTEFALLSHUS – BÖRJA MED DETTA!

1.1 Kontakta kommunen
Börja med att kontakta din kommun för att ta reda på om du får bygga på din fastighet, eftersom reglerna kan skilja sig åt beroende på var du bor. Kontrollera särskilt om din fastighet är undantagen från den bygglovsfria möjligheten. I vissa områden, som t ex med historiskt, kulturhistoriskt, miljömässigt eller konstnärligt värde, kan det krävas bygglov även för attefallshus. Det är viktigt att känna till att attefallsregler kan variera inom och i olika kommuner.
Dessutom kan det finnas andra begränsningar, som närhet till vattendrag vilket ger krav på strandskyddsdispens eller att fastigheten ligger mindre än 30 meter från en järnväg. I områden av riksintresse för totalförsvaret, som flygplatser, övnings- eller skjutfält, är det inte tillåtet att bygga attefallshus. Om detaljplanen för området har en utökad lovplikt för attefallshus, får inget attefallshus uppföras alls.
1.2 Komplementbostadshus eller komplementbyggnad
Ett attefallshus 30 kvm kan antingen vara en komplementbyggnad eller ett komplementbostadshus. I båda fall innebär det att attefallshuset kompletterar en befintlig fastighets bostadshus. I ansökan till byggnadsnämnden måste du specificera hur du tänker använda huset.
Om attefallshuset är en komplementbyggnad, till exempel ett gästrum, förråd eller en ateljé, ställs inte samma höga krav på standard och utförande. Däremot om det är ett komplementbostadshus, måste det uppfylla samma krav som för en bostad, vilket innebär att det ska ha full boendestandard och fungera som ett komplett boende, även om det är mindre. Här kan du läsa mer om kraven för ett komplementbostadshus


1.3 Attefallshus i lösvirke eller nyckelfärdigt
Att välja ett nyckelfärdigt hus blir ofta dyrare jämfört med att bygga ett hus av lösvirke. Om du anlitar en arkitekt och snickare kan du spara pengar. Det kräver mer tid och engagemang genom att du själv behöver ta in offerter, välja material, samt besluta om fönster, dörrar och kök med mera. Det innebär fler beslut och att du måste agera projektledare om du inte köper in den tjänsten också. Men fördelen är att du i slutändan får ett hus där du har varit delaktig i hela processen och som speglar dina personliga val. LÄS MER HÄR
1.4 Anpassa attefallshuset till omgivningen
Att anpassa ett attefallshus till omgivningen bidrar både till ett estetiskt tilltalande resultat och ett ökat materiellt värde. Genom att välja ett arkitektritat hus har du möjlighet att, tillsammans med en arkitekt, få värdefulla råd om både design och byggnation. På så sätt kan du inte bara bekräfta dina idéer, utan också vidareutveckla dem och skapa ett ännu bättre resultat.
Med noggrann planering kan du dessutom skapa flera attraktiva rum på tomten. Genom att bygga ett attefallshus som harmonierar med omgivningen blir det både en funktionell och vacker del av din fastighet. Sammanfattningsvis, med rätt planering och genomtänkt design, kan ett attefallshus bli en välkomnande och värdefull tillgång till din tomt.


1.5 Attefallshus som fritidshus
Ett attefallshus på 30 kvm kan användas både som fritidshus och permanentbostad. Det är inte samma bostadskrav och tillgänglighetskrav på ett fritidshus som det är på en permanentbostad. Det kan finnas regler som måste följas när man använder ett attefallshus som fritidshus. Till exempel måste huset uppfylla kommunens krav på värmeisolering och man får inte bo permanent i huset om det inte uppfyller kraven för permanentbostad. Det kan finnas lokala bestämmelser och regler som påverkar användningen, så det är en god idé att kontakta kommunen för att få mer information.
Boverket på sin hemsida: Både när det befintliga bostadshuset är ett permanentbostadshus och när det är ett fritidshus går det att bygga ett komplementbostadshus som antingen är ett fritidshus eller en permanentbostad.”
1.6 Isolering i attefallshus – vägg och takkonstruktion
I Sverige finns ingen fastställd standard för utformningen av väggkonstruktioner. Reglerna anger minimikrav för isoleringen i ett attefallshus som används som bostad. Energieffektiviteten beräknar man genom att ta fram det genomsnittliga U-värdet för byggnadsdelarna, exempelvis väggar, tak, fönster, dörrar och golv. Väggens och takets tjocklek påverkar mängden isolering som får plats, men om man bygger med tjocka, välisolerade väggar och tak, minskar boytan märkbart i ett attefallshus. Läs mer om olika isoleringsmaterial


1.7 Dimensionering och brandkrav för attefallshus
Dimensionering: Ett attefallshus tak måste klara snölaster enligt svensk standard (EKS), beroende på husets geografiska läge.Taket måste klara snölasten baserat på husets geografiska läge och konstruktion (egenlast). Faktorer som spännvidd och takmaterial, såsom betongpannor, tegel eller plåt, spelar en betydande roll.
Brandkrav: Brandkraven för ett attefallshus beror på avståndet till närliggande byggnader. Kraven varierar beroende på om avståndet är över 8 meter, mellan 4 och 8 meter, eller under 4 meter.
1.8 Leverans- och tidplan
En tidplan är viktig. Vår erfarenhet visar att de hantverkare som kan åstadkomma en detaljerad tidplan är också bättre på att slutföra byggprojektet enligt uppsatta mål. En tidplan underlättar planeringen för alla inblandade parter så att de vet vad de ska rätta sig efter. Det är också en tydlig signal och indikator på att projektet är under kontroll och kommer vara under kontroll. Sammanfattningsvis hjälper en utförlig tids- och leveransplan till att hålla byggprocessen effektiv och smidig, spara pengar och tid, förbättra kommunikationen samt skapa en mer organiserad och förutsägbar byggupplevelse. Se exempel HÄR

FÖRDELAR MED ATT BYGGA ATTEFALLSHUS MED BYGGSATS
2.1 Lägre kostnad
Generellt är en attefallshus-byggsats mer kostnadseffektiv än nyckelfärdigt hus, eftersom du hanterar större delen av byggprocessen själv. Du betalar inte för en ”all-inclusive”-lösning som kan inkludera extra kostnader för t ex administration och marknadsföring. Anpassningar kan också göras till en överkomlig kostnad. Läs mer om kostnaden


2.2 Större kontroll
Det ger större kontroll över utförandet. Du möjlighet att göra kvalitetskontroller under hela byggprocessen och du vet att varje moment blir korrekt utfört.
2.3 Flexibilitet med attefallshus byggsats
Du har en unik möjlighet att göra personliga val när det gäller design, material och detaljer. Om du önskar kan du även ändra vissa delar av byggsatsen, såsom fönsterplacering eller planlösning, vilket ger större flexibilitet. För ett nyckelfärdigt hus kan det vara mer utmanande att genomföra större förändringar i design eller funktioner jämfört med att bygga ett attefallshus med byggsats.


2.4 Lärande och personlig tillfredställelse med attefallshus byggsats
Att bygga attefallshus från en byggsats erbjuder både en känsla av prestation och en lärorik upplevelse. Att själv bygga ett hus ger en känsla av stolthet. För den som tycker om att bygga eller vill vara aktiv i processen är detta ett utmärkt val. Projektet skänker en djup inre tillfredsställelse.
2.5 Anpassa efter tillgänglig tid
Du har möjlighet att dela upp byggnationen i olika etapper eller genomföra arbetet när det passar dig, vilket kan vara en bra lösning för den som inte har bråttom och vill ta projektet i sin egen takt.


2.6 Möjligheter att spara kostnader på eget arbete
Om du har kunskap, ork och energi kan du spara mycket pengar på arbetskostnader genom att göra mycket av arbetet själv. Det kan vara ett bra alternativ om du vill hålla nere totalkostnaden
NACKDELAR ATT BYGGA ATTEFALLSHUS MED BYGGSATS
3.1 Tidskrävande
Att bygga ett attefallshus från byggsats kräver mer tid jämfört med att köpa ett nyckelfärdigt hus. Du behöver investera tid i planering, engagemang och arbete, istället för att betala någon annan för att göra det åt dig. Läs också artikeln om nyckelfärdigt


3.2 Större valfrihet – men fler beslut
Många val och möjligheter innebär också att fler beslut måste fattas när man väljer bygga attefallshus med byggsats. Det kommer även att finnas fler alternativ att välja mellan, vilket för vissa kan kännas överväldigande. Det blir helt enkelt fler beslut som måste fattas eftersom allt inte ingår – färdigförpackat.
3.3 Fler problem att lösa själv
Eftersom du tar på dig hela byggprocessen (eller stora delar av den) innebär det mer ansvar.
Det innebär också att du måste ta hand om eventuella problem som dyker upp under byggtiden, som felaktigt material eller försenad leverans.


3.4 Attefallshus byggsats – fler entreprenörer därmed fler avtal
Du behöver skriva avtal med flera leverantörer och entreprenörer istället för med endast en leverantör. Det kräver mer engagemang och arbete.
3.5 Enklare och ibland snabbare med nyckelfärdigt
Ett nyckelfärdigt hus innebär förhoppningsvis att du får en fullt färdig byggnad, som bara behöver placeras på tomten och anslutas. Du slipper själva byggprocessen. Det är emellertid inte säkert att det går snabbare från beslut till färdigt hus. Eftersom ett nyckelfärdigt hus kräver mer omfattande produktion i fabrik och längre leveranstid, kan det ta längre tid innan du får det på plats, särskilt om det är anpassat efter dina önskemål..

VÄLJ RÄTT ATTEFALLSHUS BYGGSATS!
Att välja rätt byggsats för ett attefallshus är ett av de viktigaste besluten i en byggprocessen. Här är en genomgång av vad du bör tänka på:
4.1 Grundläggande – vad är avsikten med attefallshuset
Syftet med attefallshuset är avgörande eftersom det påverkar flera materialval. Det är särskilt viktigt att tänka på om det ska användas som ett permanentboende, sommarboende, förråd eller verkstad. Om det ska vara ett permanentboende krävs bra isolering i både väggar och tak. Isoleringen i väggarna bör minst vara 145+45 mm, vilket ger en total väggtjocklek på cirka 260 mm. Isoleringen i taket bör vara minst 220 mm, minus utrymme för luftspalt. Har leverantören specificerat vilket U-värde deras attefallshus byggsats har. ?
För enklare användningsområden kan en billigare byggsats med lägre krav på installationer och isolering vara aktuellt, kanske t.o.m. utanpåliggande el- och vvsinstallationer och dålig isolering
4.2. Hur jämför och utvärdera olika leverantörer
Jämför leveransomfattningen från olika leverantörer av byggsatser för attefallshus. Det är viktigt att du noggrant undersöker och utvärderar detta för det är betydande skiljnader både i omfattning och kvalité på det ingående materialet. Många attefallshus byggsatser kan förefalla väldigt prisvärda men kontrollera noga vad som ingår och vad som inte ingår. Nedan några nyckelaspekter att kontrollera
4.3 Kvalitet på fönster och dörrar
Det finns stora skillnader i kvalitet och pris när det gäller fönster och dörrar, där priset tydligt speglar kvaliteten. Många attefallshus-byggsatser från olika leverantörer inkluderar fönster med exempelvis dåligt U-värde. Trä ger ett estetiskt tilltalande utseende men kräver mer underhåll, medan aluminium är mer underhållsfritt men dyrare och sämre för miljön. Plastfönster är det billiga alternativet. Ett lågt U-värde och dubbel- eller trippelglas innebär bättre isoleringsförmåga. Det är viktigt att noggrant kontrollera vilka fönster och dörrar som ingår, eftersom det är en betydande kostnadsfaktor. Läs mer om U-värde hos exempelvis Svenska fönster
4.3 Isolering
När det kommer till isolering är kvalitetsskillnaderna mindre märkbara jämfört med fönster och dörrar. Vi har tidigare diskuterat valet av isoleringsmaterial i en annan artikel. Kortfattat är det främst miljöpåverkan och kostnad som skiljer isoleringsmaterialen åt. De flesta material erbjuder liknande isoleringsförmåga, men med betydande skillnader i miljöpåverkan. I attefallshus är lösullsisolering sällan ekonomiskt försvarbar, vilket gör att man ofta behöver välja formbara skivor som isoleringsmaterial.
4.4 Material på tak/undertak
Den enklaste konstruktionen för de mest grundläggande husen är utan undertak, enbart en duk mellan takstolarna. Detta är en tveksam och billig lösning som exempelvis Älvsbyhus använder sig av. Takbalkarnas dimensionering måste anpassas efter både snölastzonen och takets vikt. Därför levererar vissa vissa husfirmor som standard billiga betongpannor i södra Sverige och plåttak, som väger mindre, i norra Sverige. Undertak av råspont eller råspontsluckor med en tjocklek på 17 mm, 20 mm eller 23 mm är ett bättre alternativ. Ett undertak på endast 17 mm gör att konstruktionen blir mycket svajig mellan takstolarna, det vill säga 23 mm är definitivt att föredra. Det finns även undertak som använder skivor av olika material.
4.5 Vindduk eller gips
Bakom fasadpanelen sitter först en glespanel med cc600, antingen 28 eller 34 mm, för att skapa en luftspalt. Mellan ytterpanelen och isoleringen, utöver glespanelen, finns ett vindskydd och den vanligaste och enklaste metoden är att använda en vindduk som vindskydd. Det bästa materialet är att använda utegips eller en fibercementskiva. Fördelarna med vindduk är att den är lätt att hantera, enkel att montera, skära och fästa, samt relativt billig. Utegips rekommenderas eftersom det stärker och stabiliserar konstruktionen, ger bättre brandskydd och ljuddämpning. Dock är det ett dyrare material och mer krävande att arbeta med, särskilt för de som inte är vana vid gipsarbete.
4.6. Invändig panel eller gips
Valet mellan en invändig träpanel och gipsskivor för innerväggar beror främst på stil, funktion och praktiska behov. Många leverantörer vill inte leverera invändig gips, så kontrollera noga vad som ingår – om det ingår
4.7. Leverans, support och garantier.
Kontrollera att leverantören erbjuder teknisk support och garantier på material och konstruktion. Säkerställ att leveranstiden passar ditt byggschema och kontrollera vilka garantier du har på att det levereras i önskad tid. Utöver kostnaden för byggsatsen, tänk på utgifter, transport och bygglovsprocess.
Det finns för- och nackdelar med både attefallshus byggsats och köpa nyckelfärdigt. Det viktigaste är att göra ett kvalificerat beslut så att man är medveten om eventuella konsekvenser.
BYGGA ATTEFALLSHUS SJÄLV – VIKTIGA SAKER ATT TÄNKA PÅ
Många väljer att bygga själv sina attefallshus. Vi har därför sammanställt några viktiga punkter att tänka på.

1. Börja inte förrän ni erhållit startbesked
När du gjort anmälan till byggnadsnämnden får du förhoppningsvis ett startbesked. Först då får du sätta spaden i marken. Startbesked gäller i två år. Att bygga utan startbesked kan innebära att kommunen utfärdar en sanktionsavgift.
2. Bygga själv eller anlita hantverkare – skriv kontrakt
Eftersom våra ritningar och materiallistor beskriver i detalj vad som ska byggas och hur mycket material som krävs är det enkelt att handla upp hantverkare. Det är alltid bäst med skriftligt kontrakt, slarva inte med det
Glöm inte att skriva kontrakt med hantverkarna om:
1) Vad som skall göras – genom tydliga och utförliga ritningar
2) När skall det göras, när ska bygget starta och vara färdigt – en tidsplan.
3) Pris – och vad händer om det inte är färdigt i tid
Obs! glöm ej att kontraktet bör vara skriftligt.
Om du har ambitionen att bygga attefallshus själv är våra bygghandlingar, vägguppställningar och 3D-modeller av hus och stomme till stor hjälp. Men överskatta inte din förmåga – ta hjälp där du behöver. På alla våra attefallshus ingår utförliga ritningar och handlingar
3. Platta på mark eller plintar
Platta på mark är den vanligaste formen av grundläggning. Det är också möjligt att lägga huset på plintar eller plattor vilket är en mer ekonomisk lösning på kort sikt. Grundläggning på grus eller makadambädd är nästan lika bra som grundläggning på berg. Vid grundläggning på dålig mark som lera eller annat fuktbindande material är tjälskjutning ett problem. Det finns då i huvudsak två alternativ:1) plintar som förs ner till frostfritt djup eller2) gräva ur och ersätta det dåliga fuktbindade materialet med väldränerat icke tjälskjutande material.
4. Val av stomme och isolering
Sverige är ett långt land med flera olika klimatzoner. Det ställs andra krav på isoleringsförmåga i väggar och tak på hus i norra Sverige jämfört med södra Sverige. För komplementbyggnader ställs inga energikrav men för komplementbostadshuset ställs krav på klimatskalet (väggar, fönster, dörrar och tak). Det genomsnittliga u-värdet får dessa byggnadsdelar får, som tidigare nämnts, max vara 0,33 w/m2,K. Attefallshus har en begränsad maximal byggnadsyta (30 kvm) vilket medför att ju tjockare och mer välisolerade husen konstrueras och byggs desto mindre blir golvytan.
Stomme och isolering hänger ihop
Ett bra isolerat attefallshus förutsätter att man bygger med rätt trästomme. Dimensionen på stommen väljs i första hand för att erhålla en välisolerad byggnad. I väggar med träkonstruktion är bärförmågan för det mesta mer än väl tilltagen. Egentligen borde ju ett komplementbostadshus, som ska fungera som en bostad, ha lika bra isolering som en villa. Det kan dock vara svårt att rymma alla funktioner på den lilla golvyta som återstår då väggarna är lika breda som en välisolerad villa. Rockwoll (leverantör av isoleringsmaterial) rekommenderar exempelvis att en yttervägg i klimatzon 3 (södra Sverige) bör ha ett U-värde på 0,13 och då blir isoleringstjockleken ca 300mm.
Till ett gästhus eller ateljé, som ska användas sommartid och inte värmas upp vintertid, kan en 120-stomme räcka.
5. Takbalkar och isolering i tak i attefallshus från BimHouse
Alla hus i Sverige måste, enligt lag, dimensioneras efter aktuell snözon. Det innebär att attefallshus i norra Sverige kräver kraftigare takbalkar än hus i södra Sverige. Taken i våra attefallshus är parallelltak, där man i ett första steg isolerar mellan takbalkarna. Takbalkar är för det mesta 220mm men vi d långa spännvidder kombinerar med hög snözon och tunga ytskikt (tegel, sedum, betong osv) kan det bli nödvändigt att använda limträbalkar som takbalkar. Om det krävs ytterligare isolering är det bara att bygga på takbalkarna nedåt och komplettera med isolering. Rumshöjden minskar förstås med motsvarande höjd.
6. Vilken stomme ska man välja?
BimHouse har flera stomalternativ (120 mm,145 mm,170 mm) för attefallshus, men det är absolut vanligast att våra kunder väljer en 145 stomme. Att öka stomdimensionen från 145 till 170mm medför att det genomsnittliga U-värdet ökar med ungefär 3–4%. Många av våra hus har stora fönsterpartier. En kvadratmeter fönster släpper ut ungefär lika mycket värme som 4 kvm vägg, dvs det är viktigt att välja fönster med lågt U-värde för att få ett energismart hus.
Vi erbjuder flera stomalternativ beroende på snözon och önskemål om isolertjocklek. En husstomme ska anpassas efter var huset ska byggas och vad det ska användas till. Att arbete med en precut stomme underlättar proecessen väsentligt. Läs om varför HÄR
45x145mm eller 45x120mm två exempel på stomalternativ
Stomme 145+45 (U-värde: 0,22W/m2 K)
Uppbyggnad vägg (264 mm): 22 ytterpanel, 28 glespanel, 9 utegips,145 stomme+isolering, ångspärr, 45 regel/isolering, 15 invändig panel.Av miljö- och energiskäl rekommenderar vi denna stomme. Med 145+45isolering bör denna stomme vara det naturliga valet för alla som skall använda bostaden även vintertid oavsett var man bor i landet.
Stomme 120+45 mm (U-värde: 0,35W/m2 K)
Uppbyggnad vägg (185mm): 22 ytterpanel, 28 glespanel, vindskyddssskiva (alt. vindduk), 120 stomme/isolering, ångspärr, 15 invändig panel. För byggnader somska användas som fritidshus eller gäststuga under det varma halvåret.Kan enkelt kompletteras med ett extra installationsskikt/isolering invändigt på 45 mm för extra isolering och dolda elinstallationer.
Vi föredrar utegips (vindskyddssskiva) som vindskydd istället för vindduk.Vi tycker att utegips är att föredra eftersom den också stabiliserar stommen,står emot väta bättre, är brandskyddande och har bättre ljudegenskaper än vinddukar.
En utförlig guide på de olika alternativen till isolering hittar du HÄR
7. Slutbesked
Innan du tar byggnaden i anspråk måste du erhålla ett slutbesked. Du lämnar in en begäran om slutbesked till din byggnadsnämnd och för att de ska kunna utfärda ett slutbesked ska de kontrollera att det som du uppgivit i startbeskedet överensstämmer med verkligheten.
Reglerna för attefallshus trädde i kraft den 1 januari 2012. Det blev tillåtet att bygga attefallshus 30 kvm från den 1 augusti 2020. Tidigare var den maximala ytan för Attefallshus 25 kvadratmeter. Lagändringen gjordes för att ge fastighetsägare större flexibilitet i användningen av dessa småhus. Reglerna gäller i hela landet, men det finns viss variation mellan olika kommuner.
I en anmälan eller bygglovsansökan ska det framgå att samtliga tekniska krav blir kontrollerade i projektet. Det påvisas genom ritningar, beskrivningar och kontrollplan. Ritningarna skall vara fackmässigt utförda, måttsatta och skalenliga. Vid köp av ritningar och konstruktionshandlingar från BimHouse blir processen enkel.
En förenklad förklaring till skillnaden mellan ett komplementbostadshus och en komplementbyggnad är att det första är ett boende i miniatyr. Huset har samma standard, och det ställs samma krav, som på ett bostadshus…
Finns det någon fråga som inte är besvarad hoppas vi att ni finner svaret i vår FAQ annars skicka en fråga nedan