Komplementbostadshus – vad är det egentligen

En förenklad förklaring till skillnaden mellan en komplementbyggnad och ett komplementbostadshus är att det senare är ett boende i miniatyr. Det ställs i princip samma krav på ett komplementbostadshus som på ett bostadshus eller lägenhet vad gäller bostadsfunktioner och byggstandard. Men det finns ytterligare parametrar som är bra att känna till. Här förklarar vi kraven för komplementbostadshus utifrån dels permanentboende, dels fritidsboende.

Komplementbostad Heen

Gästhus, förråd eller ateljé är komplementbyggnader och behöver inte ha samma standard som ett komplementbostadshus. Ett attefallshus som är ett komplementbostadshus lyder under bostadskraven men reglerna ser olika ut om huset ska användas som permanentbostad eller som fritidshus. När komplementbostadshuset ska användas som fritidshus är kraven lägre. Man måste i sin anmälan ange vad man ämnar använda attefallshuset till. Dels om det ska vara en komplementbyggnad eller ett komplementbostadshus och i det senare fallet redovisa om det är för permanentboende eller för fritidsboende. Hur du ska använda byggnaden är avgörande för hur anmälan ska utformas Den lokala byggnadsnämnden kan ifrågasätta din anmälan och din avsikt om de tolkar situationen annorlunda.

Komplementbostadhus Solbringen

Ett attefallshus är alltid en komplementbyggnad eller ett komplementbostadshus, det vill säga ett komplement till en befintlig fastighets bostadshus. Det måste alltså finnas en bostad på fastigheten sedan tidigare. Det kan vara ett fritidshus eller ett åretrunthus, dvs permanentbostad men inte en kolonistuga. Se vidare Boverket. I sin anmälan till kommunens bygglovsavdelning redovisar man om det är ett komplementbostadshus eller en komplementbyggnad man vill bygga. Man ska också redovisa om det är för permanentbruk eller fritidsbruk.

För att attefallshuset ska bli godkänt av kommunen ska det uppfylla specifika krav enligt PBL (plan- och bygglagen), BBR (Boverkets Byggregler) och EKS (Boverkets konstruktionsregler).

Bostadskravet i ett komplementbostadshus för permanentboende

Det finns bostadsutformningsregler för olika storlekar av bostader. Bostäder om högst 35 m2 (attefallshus) ska utformas med hänsyn till sin storlek.

A) I attefallshus får funktionerna daglig samvaro samt sömn och vila överlappa varandra helt eller delvis. Det räcker t ex att det finns utrymme för en säng som också kan användas som soffa, en matplats kan också utgöra hemarbetsplats.

B) Det finns inget krav på avskiljbarhet i en sådan här bostad, det vill säga alla funktioner utom hygien får finnas i ett och samma rum utan att kunna skiljas av. Det finns också dessa allmänna råd:

  1. Inredning och utrustning för matlagning minst 1,80 meter bred, plus en 60×60-cm-modul
  2. Utrymme för förvaring minst 1,20 meter bred
  3. Plats för ytterkläder i kapphylla minst 0,4 meter bred
  4. Generellt gäller en minsta rumshöjd på 2,40 meter i utrymmen som är avsedda för ständig vistelse (vardagsrum, sovrum och kök).

I svenska standarden SS 91 42 21 finns alla mått och krav på utrymmen som krävs för en bostad. Uppsala kommun m.fl har gett ut denna skrift som föredömligt visar de olika måtten som kan krävas.

Ett komplementbostadshus ska alltid uppfylla:

Mer i detalj ska komplementbostadshuset, enligt Boverket, uppfylla estetiska krav på god form, färg, material, liksom lämplighet vilket betyder att huset ska anpassas till omgivningen samt att planlösningen ska ge rätt bostadsfunktioner och att dessa är tillgängliga om det gäller en permanentbostad (se nedan).

Dimensioner och konstruktion enl EKS

Komplementbostadshus ska dimensioneras, beräknas och redovisas enligt gällande konstruktionsregler (EKS).

Brandsäkerhetskrav

Säkerhet i händelse av brand uppnås. Brandsäkerhetskraven handlar bland annat om avstånd mellan hus, storlek på fönsterytor och brandklasser på material samt utrymning.

Ventilation och fuktsäkerhet

Att skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljö uppfylls. Ventilation ska utformas med mekaniskt luftflöde på 0,35 l/s per m2. Badrum/våtrum ska byggas fuktsäkert. Vatteninstallationer ska utformas säkert och avlopp ska anslutas till kommunens avlopp eller till enskilt godkänt avlopp.

Fallrisk och klämrisk

Att säkerhet vid användning åtföljs. Bostaden ska utformas så att fallrisk, klämrisk mm elimineras. Ett exempel är att fönster med lägre bröstning än 60 cm ska ha säkerhetsglas.

Buller

Att skydd mot buller uppnås, exempelvis ska avståndet till järnväg ska vara minst 30 m.

Betydande olägenhet

Kravet på att huset inte får påverka grundvattnet eller omgivningen med fara för hälsa och säkerhet eller innebära betydande olägenhet.

Krav på genomsnittligt U-värde gäller alltid för permanentbostadshus

I en komplementbostad ska energihushållning och värmeisolering uppnås. Det finns ett modifierat energikrav vilket är ett genomsnittligt värde på klimatskalet på max 0,33 W/m2, K.

Krav på tillgänglighet för ett komplementbostadshus

Dessa krav kan vara svåra att uppfylla i ett attefallshus då alla bostadsfunktioner ska få plats på de relativt få kvadratmeter som bostadsytan är. Tillgänglighetskraven för ett hus som är avsett för permanent boende är omfattande. Dessa krav regleras i Boverkets byggregler (BBR) och gäller också för attefallshus när det ska vara ett komplementbostadshus för permanentboende. Här är de viktigaste punkterna:

Entré och tillträde

Entrén ska vara tillgänglig, max 25 mm skillnad mellan ute och inne och tröskeln inte vara högre än 15 mm. Ramp eller annan nivåutjämning krävs om det finns nivåskillnader (lutningen bör inte överstiga 1:20, men får i vissa fall vara max 1:12 för kortare sträckor). 1 meters nivåskillnad ger en ramp på drygt 12 meter eftersom långa ramper också kräver viloplan. Entrén ska vara väderskyddad.

Passagemått och dörrar

Entrédörr ska ha en fri öppningsbredd på minst 900 mm. Detta mått avser den fria bredden när dörren är helt öppen, vilket innebär att det inte får finnas några hinder som smalnar av öppningen, till exempel dörrkarmar eller beslag. För innerdörrar gäller 800 mm. Korridorer ska var 1,2 m breda.

Vändmått och manövreringsutrymme

Det ska finnas tillräckligt med utrymme för att vända med en rullstol (vändcirkel 1,3 m i diameter) i alla rum. Intill dörrar ska det finnas utrymme för manövrering med olika mått för ingående och utgående dörr, innerdörr respektive ytterdörr 10-35 mm.

Badrum/WC

Badrummet ska vara utformat så att det är möjligt att använda med en rullstol. Fri yta framför och bredvid toalett och tvättställ, inbördes bestämda mellanrum utifrån olika placeringar. Duschplatsen ska vara utan fasta avgränsningar för att underlätta tillgänglighet. Minsta badrum är 1,7 x 1,9 m.

Kök & matplats & allrum

Kök behöver inte vara ett eget rum. Arbetsyta, spis, och diskho ska placeras med 1,2 m fri yta framför. Hörnkök kräver mer yta då funktionerna ej får trängas in i hörnet. tvättmaskin får placeras i kök om den ryms. Köksinredningen måste ha en längd på minst 1,8 m plus en fristående modul på 60 x 60 cm. Så 2,4 m kök är minimikravet. Matplatsen ska vara ett bord minst 0,8 x 1,2 m med tre sittplatser varav en för rullstol. Rullstolsplatsen är 1,2 x 1,2 m. Matplatsen kan samtidigt vara en hemarbetsplats vilket måste finnas i bostaden. Soffa, bäddsoffa eller säng med plats för tv, bokhylla ska finnas. Fönster ska finnas.

Sovrum

Minst en sovplats för en person 0,9 x 2 m ska kunna placeras i huset, med friyta 40 cm till 120 cm vid sidan om sängen. Det kan vara i ett sovrum eller i kök/allrum, huvudsaken är att det är tillgängligt för en person i rullstol. Fönster ska finnas.

Utrymningssäkerhet

Huset ska vara säkert att utrymma för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Utrymningsdörr ska ha fritt mått 0,9 x 2,0 m. Fönster kan vara utrymningsväg om det är minst 50 cm brett och 60 cm högt och med minsta totalmått om b x h = 1,5 kvm samt med bröstningshöjd max 1,2 m från golv .

Attefallshus som fritidshus

Ett attefallshus kan också vara ett komplementbostadshus som följer kraven för ett fritidshus. Det kan finnas lokala bestämmelser och regler som påverkar användningen av attefallshus som fritidshus. Till exempel måste huset kanske uppfylla kraven på värmeisolering som finns i kommunen, och man får inte bo permanent i huset om det inte uppfyller kraven för permanentbostad.

Boverket skriver: ”Det kan ibland vara svårt för byggnadsnämnden att avgöra om ett attefallshus är en komplementbyggnad eller ett komplementbostadhus. Det kan även vara svårt att avgöra om komplementbostadshuset är ett fritidshus eller en permanentbostad.

Byggnadsnämnden kan oftast utgå från att anmälarens uppgift om användningssätt i anmälan stämmer. Men om nämnden har starka skäl att tro att uppgifterna om användningssätt inte stämmer kan nämnden göra en annan bedömning. Enbart byggnadens storlek, vilka funktioner som finns eller byggnadens standard bör dock inte vara tillräckliga skäl för ett ifrågasättande.

Fritidshus och gäststugor får exempelvis ha både kök och badrum utan att de blir en permanentbostad. Om nämnden bedömer att byggnaden är en permanentbostad och kraven för permanentboende inte uppfylls ska nämnden inte ge startbesked. Om det i efterhand framkommer att attefallshuset inte används till det som byggherren uppgett i anmälan får byggnadsnämnden ingripa genom tillsyn. Därför är det viktigt att det tydligt framgår i startbeskedet vad för sorts attefallshus det är. (MÖD 2015-03-09 mål nr P 6630-14)

Boverkets definition av komplementbyggnad

Komplementbyggnaden ska komplettera bostadshuset. Man kan inte ha kiosk, bilverkstad eller annan verksamhet där. En komplementbyggnad kan vara utan bygglov eller byggd med bygglov. Friggebod och attefallshus är exempel på bygglovsfria komplementbyggnader. Det kan ibland vara svårt för byggnadsnämnden att avgöra om ett attefallshus är en komplementbyggnad eller ett komplementbostadshus. Byggnadsnämnden brukar lita på anmälarens uppgift om hur byggnaden ska användas. Om man planerar att bygga kök och badrum, antar byggnadsnämnden ofta att huset ska användas som bostad och då måste det uppfylla kraven för ett komplementbostadshus.

”En komplementbyggnad kan användas som gäststuga men den får inte användas som en självständig bostad varken som fritidshus eller permanentbostad.” (20210127)

Om det i efterhand framkommer att attefallshuset inte används till det som byggherren uppgett i anmälan får byggnadsnämnden ingripa genom tillsyn. Därför är det viktigt att det tydligt framgår i startbeskedet vad för sorts attefallshus det är. (MÖD 2015-03-09 mål nr P 6630-14)