Bygga attefallshus – komplett guide

Att bygga attefallshus är spännande, stimulerande och kul. Men det är också lite krångligt eftersom det är många moment och procedurer att sätta sig in i, trots att det är ett relativt litet hus. Vi har sammanställt alla viktiga frågor i en omfattande GRATIS KOMPLETT GUIDE på 15 sidor som ni kan ladda ner. Nedan finns också en kort sammanfattning över de viktigaste sakerna när man ska bygga attefallshus.

Bygga attefallshus

Nedan finns en sammanfattning över vanliga frågor när man ska bygga ett attefallshus.

Bygga attefallshus – en sammanfattning på de vanligaste frågorna

1. Behövs bygglov eller räcker det med en anmälan

Du behöver inte bygglov för attefallshus, men du måste emellertid göra en anmälan, vilket kan vara nog så krångligt. De handlingar som behövs kan du läsa om i vår sammanställning: Anmälan Attefallshus – vilka handlingar behövs?

2. Vad kostar en anmälan till kommunen för ett attefallshus

Generellt ligger avgiften någonstans mellan 5 000 och 15 000 SEK, men den exakta summan kan skilja sig åt. Kommuner tar ut olika avgifter baserat på deras taxa. Kontrollera med din lokala byggnadsnämnd eller besöka deras hemsida för att få den exakta kostnaden.

3. Vilka regler gäller för avstånd till grannar och tomtgränser när man ska bygga attefallshus?

Attefallshuset måste följa regler för avstånd till tomtgräns (oftast minst 4,5 meter) om du inte har grannens skriftliga godkännande. För avstånd till järnväg och strandskydd gäller ytterligare regler som du kan läsa om i vår artikel Attefallshusregler

4. Finns det brandkrav på ett attefallshus?

Det finns omfattande brandkrav och brandskydd och speciellt är avståndet till angränsande byggnader. Ju närmare det ligger desto större krav.

5. Hur stort får ett attefallshus vara?

Numera är den maximala ytan för ett attefallshus i Sverige är 30 kvm. Tidigare var maximal storlek på ett attefallshus 25 kvm sedan kom det nya bestämmelserna i och med de s.k Bolundarna-

6.  Kan man bygga ett attefallshus och använda det som permanentbostad, gäststuga, garage eller förråd?

Ett attefallshus kan användas som permanentbostad om det uppfyller de tekniska kraven för en bostad (energikrav, tillgänglighet mfl) Kraven som ställs på en permanentbostad (komplementbostadshus) har vi tidigare skrivit om. Man kan även bygga ett attefallshus för att vara en gäststuga, förråd, garage eller ateljé. Det ställs då färre krav på utförande.

6. Måste det finnas en tidigare fastighet?

Ja, det heter komplementbostad eller komplementbyggnad. Det är alltså ett komplement till en tidigare fastighet och den får inte dominera över befintligt byggnad. Den ska vara fristående men i det existerande husets omedelbara närhet. Läs mer om reglerna på Boverket

7. Hur fungerar anslutningar till vatten, avlopp och el? Vad kostar det att koppla på husets system till de kommunala nätet?

Anslutning avlopp kan vara en av de mer kritiska faktorerna när man ämnar att bygga attefallshus. Det kan kräva nämligen kräva omfattande markarbeten om man har otur. Har man en bergig tomt som lutar åt fel håll blir det komplicerat att bygga ett attefallshus. Anslutning till kommunalt vatten och avlopp kräver oftast grävning, rördragning och anslutningsavgifter, vilket kan kosta från cirka 50 000 SEK och uppåt.

8. Vilka material är mest lämpade när man ska bygga ett attefallshus?

Trä är det vanligaste materialet eftersom det är lätt att arbeta med, prisvärt och hållbart. Andra material som puts och mer kan användas men är mer ovanliga och ofta dyrare.

9. Hur kan man göra attefallshuset energieffektivt och välisolerat för att kunna användas året runt?

För att få bra höjd på ett eventuellt loft i ett attefallshus måste takdimensionerna hållas inom rimliga gränser, vilket begränsar tjockleken på isoleringen. Detta är olyckligt, eftersom ett välisolerat tak är viktigt för energieffektiviteten. Höjden på ett attefallshus får maximalt vara 4 meter. Ytterväggarna kan inte heller byggas för tjocka, eftersom det skulle minska den tillgängliga inre golvytan. Tillgänglighetskraven kräver en viss golvyta för att kunna uppfyllas, vilket redan är en utmaning att hantera.

10.  Vad ska det vara för material i huset?

Även om det är ett litet hus måste du emellertid göra många val när det gäller att bygga attefallshus. Vi har flera artiklar om materialval som t ex val av fasadmaterial

11. Vad kostar det att bygga ett attefallshus?

Gör en detaljerad budget och var medveten om alla kostnader, inklusive material, arbetskraft och eventuella anslutningsavgifter för el och vatten. V har en sammanställning HÄR över vad kostnaden för att bygga attefallshus kan vara?

12. Hur lång tid tar det att bygga ett attefallshus från start till färdigställande?

Oavsett om du köper ett nyckelfärdigt eller anlitar en arkitekt/snickare för byggnationen bör du räkna med att det tar minst 1 år från tanke till ett färdigt hus.

Planera i syfte att säkerställa långsiktig hållbarhet och underhåll för ditt attefallshus. Jag lovar – det lönar sig i längden.

Bygga attefallshus fel

Om du har läst så här långt bör ni också läsa denna text om viktiga saker att överväga när man fattat beslut om att bygga ett attefallshus själv:

Är det intressant?

Kontakta oss om du har några frågor eller funderingar