Tips och råd för att välja fasadmaterial
Det finns många olika alternativ när det gäller att välja fasadmaterial. Kanske har du redan ett fasadmaterial som favorit som passar husets stil, men kostnaden kan också spela en stor roll. En annan viktig faktor är husets läge och hur mycket underhåll du är beredd att göra, som att måla en träfasad. Om ditt hus är utsatt för väder och vind kan trä kanske inte vara det bästa valet, trots dess estetiska fördelar.
Det är också klokt att kolla om detaljplanen i området styr när man ska välja fasadmaterial som är tillåtet.
OM ATT VÄLJA FASADMATERIAL
Trä som fasadmaterial
Trä kräver dock underhåll och bör målas om var 10–15 år. Det finns delade åsikter om vilken färg som bäst skyddar träet, men genomsläpplig färg är viktigt eftersom trä är ett levande material. Obehandlat trä kan också vara hållbart; timrade hus och norska stavkyrkor är exempel på detta.
Kärnved, den innersta delen av trädet, är mer motståndskraftig mot svamp och andra angrepp eftersom den absorberar mindre vatten än splintveden, trädets yttre del när du ska välja fasadmaterial.
Gran och furu
Gran är det vanligaste träslaget för fasadermaterial i Sverige. Både gran och furu är lokalt producerade, vilket är ekonomiskt och miljövänligt. Kärnved av gran står emot väta bättre än furu men torkar långsamt. Snabbvuxen gran blir lätt fuktig men torkar snabbt.
Obehandlad gran har inget naturligt skydd mot röta och insekter men angrips mindre av blånadssvamp och mögel jämfört med furu.
Furu har bättre rötmotstånd än gran. På en skala från 1 till 5 där 1 är mycket beständig, får gran 4 och furu 3-4 när du ska välja rätt fasadmaterial.
En granfasad har en livslängd på 30–50 år.
Jättetuja (cederträ)
Jättetujan, ofta kallad ceder, importeras från västra USA och Kanada, vilket innebär högre kostnader både ekonomiskt och miljömässigt. Trots detta behöver träet inte behandlas eftersom det innehåller ämnen som skyddar mot röta och insekter när du ska välja ett hållbart fasadmaterial.
Tuja/ceder klassas som beständig och har en livslängd på 40–50 år.
Vid montering bör man förborra tujan/cedern.
Lärk
Sibirisk lärk växer främst i Ryssland och är tät och stark på grund av det hårda klimatet. Lärk är dyrare än gran men har mer kärnved och är naturligt motståndskraftig mot röta. Den kan dock slå sig och få sprickor. Lärk klassas som måttligt beständig. På senare tid inte speciellt populär när man ska välja fasadmaterial.
Vid montering bör man förborra lärken.
Värmebehandlad panel (Thermowood)
Värmebehandlad panel är ett miljövänligt alternativ till impregnerat trä. Den är formstabil och väderbeständig. Under behandlingen värms träet upp till över 200 grader, vilket förändrar dess kemiska struktur. Thermowood är ungefär lika rötbeständig som cederträ men kostar mindre. Den stora fördelen är att det är giftfritt.
Tegelfasad
Tegel är ett dyrt fasadmaterial, men med rätt underhåll kan det hålla i århundraden. Tegel behöver i stort sett inget underhåll och ger ett bra inomhusklimat. Det kan dock drabbas av frostsprängningar och är svårt att ändra eller bygga om när du ska välja bäst fasadmaterial.
Putsfasad
Puts är vanligare i södra Sverige. En putsad fasad är hållbar och kan stå utan underhåll i upp till 50 år. Skador kan dock bli dyra att reparera, och det är svårt att ändra eller bygga till.
Fibercement
Fibercement består av cement och naturliga armeringsfibrer. Det kräver minimalt underhåll och håller i genomsnitt 25 år. Trots högre inköpskostnad är det prisvärt över tid. Det finns i olika former och färger, och vissa typer kan se ut som trä.
Stående eller liggande panel
Husets utseende påverkas av om panelen är liggande eller stående. Stående panel ger ett högre uttryck medan liggande ger ett lägre.
Stående panel är mer känslig för fuktskador eftersom ändträet kan bli utsatt. Uppåtvända ytor bör täckas och nedåtvända behandlas med olja.
Liggande panel är lätt att sätta upp och byta. Den klarar väder och vind bra och är vanlig i västra Sverige och Norge. Tidigare ansågs den hantera fukt sämre, men den bilden har förändrats.
Diagonal panel är mindre vanlig men ger ett intressant arkitektoniskt uttryck. Den kräver en annan konstruktion än stående och liggande panel när man ska välja fasadmaterial.