- Bygga fritidshus! – Utgå från något av våra exempel eller utveckla ett nytt
- Anpassa och optimera våra fritidshus efter din tomt samt efter önskemål.
- Vi ritar om och ritar nytt för att hitta den bästa lösningen när du vill ha ett bygga fritidshus enligt dina unika behov.
- Leverans över hela Sverige
Boarea varierar beroende på val av dimension stomme samt planlösning
Bygga fritidshus med byggsats
Läs om vår process och steg för steg hur du ska gå tillväga när du ska bygga fritidshus.
Viktiga tips på vägen
Viktiga punkter att beakta är transport- och leveransfrågor, kommunikation mellan olika aktörer och den eget arbete
Bygga fritidshus en komplett guide i PDF
I vår utförliga guide på drygt 50 sidor kan läsa om det mesta som har med nyproduktion av ett fritidshus att göra
Vår process för bygga med byggsats
1. Kontakta kommunen för att ta reda på om byggnation är tillåten på din fastighet. Vissa områden, exempelvis sådana med historiskt, kulturhistoriskt eller miljömässigt värde, kan kräva mer än vanligt bygglov. Exempelvis kan strandskyddsdispens eller hänsyn till ett gestaltningsprogram behövas.
2a. Inled dialog med BimHouse om vilket fritidshus byggsats som passar er fastighet. Vi hjälper gärna till att undersöka era möjligheter men behöver då en fastighetskarta och planbestämmelser, dvs vilka byggregler som gäller för er fastighet
2b. Skriv avtal med Bimhouse och gör eventuella anpassningar av fritidshus-byggsatsen. Anpassa huset efter omgivning, behov och önskemål
3. Ta in offerter på snickare/byggare och byggmaterial som inte ingår i fritidshus byggsatsen. Använd fönsterförteckningen för att upphandla fönster och dörrar samt mängdförteckningen för att beräkna materialkostnader.
4. Vi avaktar i väntan på avrop
5. Avropa stomme och byggsats om och när bygglov erhållits och byggstart bestämts med hantverkare. Bimhouse kan leverera stomme och byggsats ca 6 veckor efter avrop (eller senare om så önskas)
6. Bimhouse levererar fritidshus byggsatsen. Ni erhåller från Bimhouse utförliga bygghandlingar, detaljritningar samt monteringshandlingar
Här finns två PDF-guider för nedladdning som ger en utförlig beskrivning av vad man bör tänka på vid byggandet av fritidshus med byggsats eller attefallshus. Guiderna täcker allt från byggregler och avtal med hantverkare till val av olika material. De besvarar många frågor som våra kunder ställt genom åren och erbjuder värdefull information för alla.
Guide: Attefallshus PDF 15 sidor
Guide: Fritidshus PDF 57 sidor

Steg för steg för att bygga nytt fritidshus
Att bygga ett fritidshus kräver noggrann planering och hänsyn till flera aspekter. Här är guide med steg för steg punkter att komma ihåg och bocka. Att anlita en arkitekt är ett klokt steg för att säkerställa att ditt fritidshus får en välgenomtänkt design och att alla aspekter av bygget optimeras.

Steg 1- Bygga fritidshus – vad är en bra tomt
Finns det en tomtkö hos kommunen? Mäklare och Blocket är andra alternativ att överväga. Lutande tomter med sydvästläge och fin utsikt är populära val. En kuperad tomt bidrar till en intressant miljö och kan anpassas med rätt bygglösningar. Dessa tomter är ofta billigare än plana alternativ. Dessutom visar prefab-husleverantörer sällan samma intresse, vilket minskar konkurrensen från andra köpare.
Steg 2 – Detaljplan
En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som kommuner använder för att styra markanvändningen.
Om det saknas en plan för området har man ofta större frihet att bygga fritidshus, men det finns ingen allmän byggrätt. Dessa tomter måste bebyggas i gott samförstånd med både grannar och kommunen.
Steg 3 – Bestämmelser
Vilka regler gäller för fastigheten? Vad specificerar detaljplanen? Vilken byggrätt finns för tomten? Hur stor kan byggnaden vara och vad är den maximala byggnadshöjden? Finns det servitut eller samfällighet att beakta? Får man bygga fritidshus? Krav på lagfart och folkbokföring? Finns det en plan för dricksvatten och avloppshantering? Samla all information om tomten.
Steg 4 – Tomtens beskaffenhet
Tänk på solläge, utsikt och vindskydd. Var står solen på morgonen och kvällen?
Visualisera huset genom att gå igenom platsen. Föreställ dig hur det kommer att se ut. Undersök markens egenskaper. Håller budgeten om mycket markberedning behövs? Behöver något sprängas eller är marken mycket sank? Ta gärna hjälp av en arkitekt redan i detta skede. De är experter på detta.


Steg 5 – Val av arkitekt
Leta efter en arkitekt som har erfarenhet av att rita och bygga fritidshus. Granska tidigare projekt för att se om deras stil din vision. Kolla upp referenser för att få en uppfattning om hur samarbetet har fungerat och kvaliteten på deras arbete. Ni kan läsa mer om vad det innebär anlita BimHouse och vår arkitektverksamhet – att anlita arkitekt för fritidhus
Steg 6 – Kostnadskontroll/budget
Skapa en detaljerad budget för byggprojektet. Hur planerar ni för kök och våtutrymmen? Fler sådana utrymmen höjer kostnaderna. Hur ska uppvärmning hanteras? Dessa frågor är avgörande både under byggandet och i framtida drift. Investera tid i noggrann planering, det kommer löna sig. Ni kommer att stöta på termer som byggnadskreditiv, produktionskalkyl och förhandsvärdering. Förstå deras betydelse. Läs mer eller HÄR.
Steg 7 – Kommunicera din vision
Kommunicera tydligt dina förväntningar, funktionella behov, budget och estetiska preferenser med arkitekten. Visa exempel på stilar och lösningar som du gillar för att ge en klar riktning. Diskutera hur ni ska bygga fritidshuset så att det anpassas till tomtens förutsättningar och omgivningen. Planera för framtida behov och möjligheten att anpassa huset efter olika säsonger samt framtida familjesituationer.
Steg 8 – Design, funktion & hållbarhet
Husets design bör integreras väl med landskapet och harmonisera med den lokala miljön. Diskutera material och konstruktion med arkitekten. Planera för ett framtida attefallshus och överväg om det ska vara anpassat för året runt-boende. Utforska möjligheten att installera solpaneler eller använda energisnåla lösningar som värmepumpar. Använd hållbara och miljövänliga byggmaterial för att minimera klimatpåverkan.


Steg 9 – Från förslagshandling till…
Förslagshandlingar är en uppsättning dokument och ritningar som utvecklas i ett tidigt skede, för hur ni ska bygga fritidshuset. De används för att presentera och visualisera initiala idéer och koncept. Dessa inkluderar skisser och ritningar på planlösningar, fasader och sektioner samt beskrivningar som förklarar materialval och designidéer. Perspektivbilder eller 3D-modeller visar också en potentiell bild av hur byggnaden kan se ut när den är färdig.
Steg 10 – …bygglov
Förslagshandlingar kan ibland användas som grund för att ansöka om bygglov. Dessa handlingar måste innehålla exakta mått och tydlig redovisning samt vara professionellt utarbetade. Vilka specifika dokument som behövs varierar beroende på kommun och typen av bygglov som söks. För mer information om vilka dokument som vanligtvis krävs av kommunen, klicka HÄR. Vanligtvis behövs även en kontrollansvarig, en energibalansberäkning och tekniskt samråd. Bygglovsguiden är en utmärkt resurs för att säkerställa att allt görs korrekt.
Steg 11 – Val av entreprenör
Välj en entreprenör med erfarenhet av att bygga fritidshus. Kontrollera referenser och tidigare projekt för att säkerställa hög kvalitet och pålitlighet. Se till att upprätta tydliga avtal som minst innehåller: pris, vad som ska utföras, tidsram för färdigställande och åtgärder vid eventuella försummelser.
En snickare kan efter utbildning och lärlingstid hos en byggfirma erhålla ett yrkesbevis från BYN, Byggnadsindustrins yrkesnämnd – kolla att det finns?
Steg 12 – Byggorganisation för bygga fritidshus
Fundera noga på hur du vill att entreprenaden ska se ut. Det vanligaste är att lämna ut hela arbetet på entreprenad, men vilken form beror bland annat på hur mycket jobb du själv är beredd att bidra med. Arbetsmiljöplan, Bas-U, Bas-P, byggherre, totalentreprenad, generalentreprenad, byggledare- Fundera på att engagera en byggledare.


Steg 13 – Bygghandlingar
Detaljerade ritningar för allt från planlösningar till fasader, inklusive mark- och installationsritningar. Vi erbjuder byggentreprenörer tydliga underlag som monteringshandlingar och detaljritningar. Dessutom tillhandahåller vi konstruktionsritningar, beräkningar och dimensionering av bärande balkar och reglar samt ritningar för korrekt utförande av komplexa konstruktioner.
Steg 14 – Möten & samordning
Håll regelbundna möten med arkitekten och byggaren för att säkerställa att projektet fortskrider enligt plan. Klar och effektiv kommunikation underlättar för alla inblandade. Problem uppstår nästan alltid på grund av bristande kommunikation och oklarheter. Förhindra problem och missförstånd genom att ha återkommande möten.
Steg 15 – Materialval
Under resans gång finns det många beslut att fatta. Vissa beslut är enkla att ta – gör det! Vi har flera inlägg som kan hjälpa dig med detta, från fasadfärger och energikällor till olika takmaterial, isoleringsalternativ och fönster. En av fördelarna med att bygga med Bimhouse är att du kan få ditt hus precis som du vill ha det. Istället för att välja mellan tre bänkskivor, kan du välja mellan 300. Valmöjligheterna kan kännas överväldigande, så tveka inte att kontakta oss om du behöver hjälp.
Steg 16 – Besiktning och garantier
Att bygga klart ett nytt fritidshus är en utmaning, men det är viktigt att fullfölja processen och genomföra en besiktning. Slutbesiktningen bör utföras av en oberoende besiktningsman för att säkerställa att arbetet är korrekt utfört. Även om en tvåårsbesiktning inte är obligatorisk, rekommenderas den starkt, eftersom eventuella fel som upptäcks då omfattas av garantin och måste åtgärdas av entreprenören.


Steg 17 – Slutbesked
Slutbesked är ett formellt beslut från byggnadsnämnden som markerar att ditt bygge är färdigställt enligt bygglovet och alla tillämpliga regler. Det kan vara en energideklartion, ventilationsprotokoll att kontrollplanen är komplett, dvs att man gjort allt enligt startbekedet Det är först efter att slutbesked är utfärdat som man får flytta in i huset.
Steg 18 – Vad hände sedan
Är det något ni undrar över efter så kan ni hitta svar på vanliga frågor vad det gäller Bimhouse leverans och arbetsmetod HÄR
Bygga fritidshus med byggsats – lite tips på vägen
Att bygga ett arkitektritat fritidshus med byggsats från en husleverantör innebär en kombination av designfrihet och effektivitet. Planering och projektering innan byggstart är av största vikt, speciellt för att spara energi och kostnad. Några viktiga punkter att beakta är transport- och leveransfrågor, kommunikation mellan olika aktörer, egen arbetsinsats samt vikten av att göra en tidsplan, och vi kommer att diskutera dessa punkter nedan, med ett exempel på den sista.
Tidsplan
Det är väl värt tiden att göra en noggrann projektering. Ta den tid som behövs och gör det ordentligt. Även om många är otåliga, lönar sig en grundlig projektering i längden.
- Arkitekt- och konstruktionsritningar
Avsätt tid för att skapa detaljerade ritningar och specifikationer. . Förvänta dig inte att arbetet kan börja omedelbart – var ute i god tid. - Bygglov
Kommunernas handläggningstid varierar, oftast mellan 4–10 veckor efter att en komplett ansökan lämnats in. - Upphandling av entreprenörer
Boka entreprenörer och installatörer i tid. De flesta ger inte besked om startdatum förrän bygglovet är klart.


Transporten
Leveransen


Överväg anlita projektledare
- Att anlita en projektledare vid byggandet av ett fritidshus med byggsats kan vara fördelaktigt, då det skapar trygghet och säkerställer ett smidigt projekt från start till mål, vilket minskar din stress som byggherre.
- Projektledaren ser till att byggare, leverantörer, elektriker och andra specialister samarbetar effektivt, vilket minskar riskerna för missförstånd och förseningar.
- De hjälper till att upprätta och följa en realistisk tidsplan, vilket är avgörande för projektets framgång
- Projektledaren fungerar som en länk mellan dig och entreprenörerna, säkerställer att information flödar smidigt och möjliggör effektiv kommunikation mellan alla parter.
Kommunikation
En välfungerande kommunikation är A och O. Vad som ska göras och hur det ska göras får inte lämna utrymme för tveksamheter. En byggare/snickeri gör på enklaste möjliga sätt om hen inte får andra instruktioner – detta är kanske inte vad du förväntat dig. Problem i en entreprenad uppstår ofta när kommunikationen brister mellan planeringen av arbetet och det arbete som utförs i praktiken.


Egen arbetsinsats
- Att bygga ett hus själv tar ofta längre tid än med professionella byggare, så skapa en realistisk tidsplan. Tänk på hur mycket tid du kan lägga varje vecka utan att det påverkar din vardag för mycket.
- Säkerställ att du har rätt verktyg och utrustning för att arbeta effektivt. Om du saknar verktyg, överväg att hyra dem för att spara pengar.
- Ett husbygge är ett stort projekt, så se till att du har motivationen att hålla igång. Dela upp arbetet i mindre delar och sätt rimliga deadlines.
- Ha tålamod, eftersom hinder kan uppstå som kräver kreativa lösningar.
- Att bygga själv kan vara givande och ekonomiskt, men kräver planering, kompetens och engagemang. Förbered dig väl och var medveten om utmaningarna för att öka dina chanser till ett lyckat projekt.
Läs mer om bygga fritidshus
Om tre mycket viktiga förutsättningar för att få rätt pris från entreprenörer när du ska bygga fritidshus. Om alla tänkte på detta skulle det bli mindre ekonomiska spörsmål.
Vilka ritningar och dokument behövs?Vilka kostnader är förknippad med bygglov för att bygga fritidshus?
I vår utförliga guide på drygt 50 sidor kan läsa om det mesta som har med nyproduktion av ett fritidshus att göra.
Det finns många olika byggförsäkringar och garantier vid husbyggnation. Nybyggnads- , färdigställande, entreprenörs- och garboförsäkring och är några.

Att grundlägga ett fritidshus – vilken grundtyp bör man välja
För att och nackdelar med tre vanligaste grundtyperna som är gjuten platta, krypgrund samt källargrund. Vilken typ som är lämpligast för ditt planerade hus.
Det finns mycket matnyttig information hos Boverket och på Bygglovsguiden. Vi har också sammanställt en guide på hela 57 sidor som berör de mesta gällande nybyggnad av fritidshus. Ni kan ladda ner den gratis HÄR