Kostnad bygga fritidshus

Kostnaden att bygga ett fritidshus varierar betydligt beroende på husets storlek, komplexitet, materialval samt tomtens läge. Ett fritidshus på cirka 100 kvm byggyta tillika bruttoarea kommer kosta mellan 2 000 000 och 3 750 000 kr.
I dagsläget (2024) kan man räkna med en rimlig byggkostnad på 20 000 – 35 000 kr/kvm bruttoarea, exklusive grund, mark och byggherrekostnader.

Bygg mer kostnadseffektivt med Bimhouse system

Genom att välja vårt byggsystem kan du minska kostnaden med 30–40 % jämfört med ett nyckelfärdigt hus. Detta innebär en besparing på upp till 1,5 miljoner kronor för ett 100 kvm stort fritidshus.
Hur är det möjligt? Bimhouse system bygger på en mer flexibel och effektiv byggprocess där du själv upphandlar byggare/entreprenörer och har den övergripande byggherrerollen. Du har våra materiallistor med mängdberäkningar till hjälp förutom bygghandlingar och monteringshandlingar. Du bör gilla att projektleda. Det kräver ett visst engagemang, men ger dig samtidigt full kontroll över arkitektonisk kvalitet och ekonomi.

Nedan beskriver vi de faktorer som kan påverka kostnaden och hur man kan skapa en budget för att bygga ett fritidshus.

Grovt kan man räkna med att priset ligger på 20 000 – 35 000 kr/kvm bruttoarea men med exklusivare materialval och design kan priset stiga till 50 000 kr/kvm. Tekniska installationer kan driva upp priset. En tomt i skärgården kan vara mer svåråtkomlig jämfört med en lättillgänglig plan tomt – vilket påverkar priset, etc.

Kostnad att bygga fritidshus – per kvadratmeter bruttoarea

Ett enplanshus med 100 kvm byggyta har även bruttoarea 100 kvm, förenklat sett. Ett unikt arkitektritat fritidshus ligger vanligtvis på 25.000 kr/kvm bruttoarea och uppåt medan ett standardiserat prefabricerat hus ligger på 20.000 – 25.000 kr/kvm. Det går att bygga arkitektritat till samma pris som prefabricerat men oftast skiljer sig dessa hustyper åt i kvalitet och kunders val och prioriteringar.

Att bygga ett komplext hus på en unik plats kostar förstås mer. Det är inte bara att det arkitektritade huset har en unik utformning utan dess husbyggare väljer ofta också högre standard på material som t ex golvmaterial, inredningar, fönster- och dörrar men även rejälare väggtjocklek, isoleringsmaterial, osv. De som väljer prefabricerade hus har ofta inte den förmånen att välja högre materialkvalitet.

Tillkommande kostnader att räkna med

Markarbetet kan vara en stor kostnad när man sk bygga fritidshus, något man inte alltid kalkylerar för, och det kan bli mer om tomten är kuperad och svårtillgänglig. markarbete och grund brukar inte räknas in i kvadratmeterpriset då det blir missvisande eftersom tomtmarker är så olika beskaffade.

Byggherrekostnader som t ex kommunavgifter som bygglov, anslutningskostnader, försäkringar- och lånekostnader är inte heller en post att försumma. Denna post räknar vi inte in i kvadratmeterpriset då den kan skilja sig åt rejält från kommun till kommun.

Vy sommarhus

Skillnaden mellan villa och fritidshus

Att bygga ett fritidshus är oftast billigare än att bygga en villa, särskilt om fritidshuset är av enklare standard och ska användas under sommarhalvåret. Väljer du ett välisolerat fritidshus med hög standard för året runt-boende, kan kostnaden närma sig kostnaden för en villa. Villor måste dessutom uppfylla strängare byggnormer, vilket gör dem dyrare. Till exempel är kraven på tillgänglighet och energieffektivitet högre för villor. Vissa kommuner kräver att vinterfritidshus uppfyller samma energieffektivitetskrav som permanentbostäder.

Kostnad att bygga fritidshus – avgörande faktorer

För att ha koll på kostnaden vid byggandet av ett fritidshus är det viktigt att planera noggrant och ta höjd för flera faktorer som påverkar budgeten. Några viktiga saker är:

  1. Tomtens skick. Är det mycket sprängning, dränering och schakt, poster som är kostnadsdrivande
  2. Lösvirke eller prefabricerat. Lösvirke ger mer frihet men kan bli dyrare, medan prefab kan vara mer kostnadseffektivt. Läs mer om skillnaden lösvirke och nyckelfärdigt
  3. Materialval. Tänk på att hållbara material ofta är dyrare men kan minska framtida underhållskostnader. Ett välisolerat hus kostar något mer men det kommer löna sig i längden, både gällande uppvärmningskostnader och andrahandsvärdet. Inom byggmaterial finns det ofta en stark korrelation mellan pris och kvalitet.
  4. Kvadratmeter kostar. Smarta genomtänka effektiva lösningar är bäst. Du kan spara stora summor genom att anpassa och planera huset effektivt med mindre byggyta, mindre volym och flexibel planlösning som kan lösa dina behov över lång tid.
  5. Bli inte fartblind. Erfarenhet visar att man ofta är mer medveten för kostnaden att bygga ett fritidshus i början av projektet än mot slutet. Engagemanget och energin kan också minska mot slutet. Ett byggprojekt är alltid roligast i början och skönt när det är färdigt.
  6. Välj säsong. Det kostar mer att bygga fritidshus på vintern och när det är hårt/dåligt väder.
  7. Erfarenhet hos byggare. Välj duktiga hantverkare. De kan kosta mer per timme men det kommer att löna sig både ekonomiskt och kvalitetsmässigt. Snickeriarbetet är ett imponerande hantverksyrke. För att erhålla yrkesbevis som snickare krävs gymnasieutbildning och yrkeserfarenhet. Det är ca 4000 timmar lärlingstimmar som måste göras. Underskatta inte den kunskap de besitter.
Kostnad fritidshus 100kvm

Kostnad bygga fritidshus – en budget

En sammanfattad budgetfördelning för att uppföra ett unikt arkitektritat fritidshus med en boyta på cirka 85-90 kvm. Lokala förhållanden kan självklart påverka fördelningen mellan de olika utgiftsposterna.

1. Markarbete och grundläggning

Markberedning och schaktning: 50 000 – 250 000 SEK

Grundläggning: 150 000 – 250 000 SEK
Platta på mark, kryp- och torpargrund. Ska det vara golvvärme osv är några faktorer som påverkar priset Läs mer om att välja grund
Total för markarbete och grundläggning: ca 200 000 – 500 000 SEK

2. Stomme, panel, tak, fönster och dörrar

Stomme och väggar: 350 000 – 550 000 SEK
Priset påverkas främst av ytterväggarnas dimensioner och isoleringsnivå. Kostnaden för att välja bättre isolering är förhållandevis liten jämfört med andra materialval. Jämför U-värden mellan olika väggtyper för att göra ett informerat val. Dryft erbjuder mer information om U-värden. För en permanentbostad är 0,14 för vägg och 0,08 för tak bra riktlinjer.

Tak och takkompletteringar: 100 000 – 125 000 SEK
Tätskiktsmatta eller papptak har numera en mycket bra kvalitet och det som kostar minst per kvm. Det som kostar mest idag är ”äkta” plåttak, dvs bandfalsad plåt, koppar eller aluzinktak. Beroende på om det är ett enplanshus eller ett tvåplanshus varierar också takytan väsentligt.

Ytterbeklädnad fasadkompletteringar och fönster: 175 000 – 225 000 SEK
Priset för fönster- och dörrar kan variera stort från enkla plastfönster till lite dyrare aluminium/träfönster. Förutom utseende och kavlitet på fönster glöm inte att jämföra U-värdet. Allt infästningsmaterial räknar vi också med här så som skruv spik och fönsterbleck etc.Prisskillnaden för olika ”standardfasadpanel ”är inte heller så stor, däremot är kostnaden för underhållsfri panel eller annan ytbehandlad fasadpanel betydligt högre, jämför Kebony, Thermowood osv. Läs här om ”att välja fasadmaterial

Total för stomme och klimatskal ca 625 000 – 900 000 SEK

Sommarhus och kostnad bygga fritidshus på 100 kvm

3. Interiör, inredning och installationer

Ytskikt till innerväggar, innertak och golv: 80 000 – 200 000 SEK
Kostnaden för material till innerväggar är inte särskilt hög, men valet mellan gips och trä kan vara avgörande. Trä är betydligt dyrare men kräver ingen spackling eller målning. Ändå kan hörn och montering vara kostsam när man använder träpanel. Att välja rätt golvmaterial är också en stor utmaning, både på grund av de varierande kostnaderna och behovet av anpassning till olika rum. Man vill inte ha för många olika golvmaterial, det splittrar intrycket. Enhetlighet ger upplevelse av stor och lugn yta. Läs mer om val av olika golvmaterial

Kök badrum och övrig inredning: 270 000 – 800 000 SEK. I kök och badrum är det också stor prisskillnad mellan olika material men främst är det många olika installationer som behövs i dessa rum, med flera olika yrkesgrupper inblandade. Kakelsättare, elektriker, VVS-montör och snickare måste samarbete. Det är kostnadsdrivande installationer för wc, dusch, blandare osv.

När det gäller material till kök är det svårt att sätta en typisk budget men om enkla material används konsekvent kan man komma ner i kostnad.  T ex kostar en bänkskiva i sten drygt 3.000 kr/m och en gasolspis kan kosta över 100.000 kr medan en bänkskiva i trä och en elspis kan vara otroligt billigt. Annan inredning är fönsterbrädor, lister, smygar, innerdörrar, kamin etc

Elinstallationer, ventilation och VVS: 115 000 – 200 000 SEK. För el är det främst val av märke för strömbrytare och uttag man kan påverka men även antal fasta belysningskällor och dimmers. Har man ett bra underlag i form av en genomtänkt elritning och belysningsplan med specificerat och genomräknat materialval är det inte ett problem att få ett fast pris från en elfirma. Är man händig och förstår hur en elektriker arbetar är det möjligt att spara en del kostnader. Det finns många möjligheter att förbereda och underlätta för en elektriker genom t ex att förbereda kanaldragningen.

För VVS-material kan kostnaden variera mycket för t ex blandare och handfat. Det är stor prisskillnad mellan en golvstående standard wc-stol och en vägghängd wc-stol av designmärke (kanske från 3.000 till 50.000 kr). Den vägghängda toaletten tar å andra sidan mindre utrymme och det är enklare att komma åt och städa under en vägghängd toalett, men den är också mer kostsam att installera. Vad det gäller dold installationsmaterial för VVS kan man inte påverka det mycket utan där gäller det främst att anlita en duktig montör.

För att sänka kostnaderna för att bygga ett fritidshus kan man överväga att välja enklare material och utrustning.

Total för interiör inredning och installtionsmaterial: ca 465 000 – 1 200 000 SEK

4. Byggnadsarbete och arbetskraft

Kostnader för snickeriarbete är ca 15-20 tim per boarea kvm. Timkostnaden kan variera stort, ca 500 – 800 kr/tim. För ett fritidshus 100 kvm BYA med boarea ca 87 kvm blir arbetskostnaden ca 800.000 – 1.400.000 kr. Detta är en kostnad som således varierar stort men 15-20 tim per kvm boarea är en bra utgångspunkt men tänk på att öka eller minska kostnaden beroende på hur komplicerad byggnationen är.

Snickeriarbeten: 800 000 – 1 400 000 SEK

Arbetskraft för ventilation VVS och el: 50 000 – 70 000 SEK

Total för arbetskostnader: ca 850 000 – 1 470 000SEK

5. Projektering och oförutsedda kostnader

Projektering ingår i byggherrekostnader och avser arkitekt, konstruktör, vvs-el-ingenjörer: 150 000 – 250 000 SEK

Oförutsedda kostnader och tilläggsarbete: När du räknat fram en kalkyl kandet vara bra att ha en post för oförutsett på ca 5%

Sammanlagd kostnad för att bygga fritidshus: ca 1 940 000 – 3 570 000 SEK

… exklusive markarbete, grundläggning och byggherrekostnader som kan utgöra 350 000 – 800 000 kr

och till sist: glöm inte bort att köpa en tomt

När du läser denna kalkyl och jämför olika priser, som du hittar på nätet, tänk då på att kostnaden för markarbeten, byggherrekostander och oförutsedda kostnader ingår i kalkylen ovan vilket det inte brukar göra.

Några tips för att hålla kostnader i schack

Ytterligare ett tips för att hålla kostnaderna i schack är den egna arbetsinsatsen. En snickare kostar idag drygt 600 kr timme, som man måste betala med skattade pengar. Det betyder att du måste ha en timlön på drygt på 1000 kr/tim eller en månadslön på ca 200.000 kr, för att betala för snickartiden. Det är roligt och spännande att bygga men ett liv i övrigt måste också hanteras, överväg detta, och ta inte på dig för mycket jobb.

Försök åstadkomma en yteffektiv och därmed kostnadseffektiv planlösning som minskar arbets- och materialkostnader. Du behöver troligtvis mindre boyta än tänkt för att funktioner och behov ska bli väl tillfredsställda.

Slutord

Genom noggrann planering och prioritering kan du anpassa budgeten för att få ut maximalt av din investering. Om du väljer att göra mycket arbete själv kan kostnad för att bygga fritidshus i lösvirkeshus bli mer kostnadseffektivt och ge dig ett mer personligt och unikt resultat. Ett prefabricerat hus kan vara ett mer förutsägbart val om du vill minska byggtiden och osäkerheter i budgeten.