Bygga ekologiskt

Många husleverantörer marknadsför sig med att bygga ekologiska och energisnåla hus. Men för att säkerställa att dessa hus verkligen lever upp till kraven är det viktigt att kunna kontrollera vilka material som används. Tyvärr redovisar leverantörerna sällan exakt vilka byggmaterial eller fabrikat de använder.

BASTA är en databas för byggmaterial som uppfyller högt ställda miljökrav. Där kan du söka information om de material som används i hus och få en bättre bild av hur ekologiskt ett hus verkligen är.

Passivhus eller lågenergihus

Att bygga energisnålt och välisolerat är smart, men det finns skillnader mellan passivhus och lågenergihus. Det diskuteras om passivhus är mer miljövänliga och ekonomiska än ett vanligt välisolerat hus, då kostnaden för att bygga dem är högre. Att exempelvis isolera en vägg med 500 mm istället för 400 mm kan kosta mer utan att ge så stor skillnad i uppvärmningsbehov.

För att minska energibehovet är det viktigt att titta på hela ”Kyotopyramiden,” en modell som beskriver principerna för energieffektivt byggande. Klimatskalet (isoleringen) är bara en del av detta system.

En rapport från IVL Svenska Miljöinstitutet (IVL 2016 Strandparken) visar att själva byggprocessen, underhåll och framtida rivning har lika stor klimatpåverkan som 50 års uppvärmning med fjärrvärme, vid bygge av ett trähus. Därför bör även byggprocessens miljöpåverkan beaktas vid trähusbyggen.

Sten- eller trähus

Både sten- och trähus har fördelar och nackdelar:

  • Materialkostnad: Massivt trä och sten är dyrare både på kort och lång sikt. De har sämre isoleringsförmåga jämfört med exempelvis cellulosaisolering eller mineralull.
  • Värmetröghet: Massiva sten- och trähus är mer värmetröga, vilket kan minska uppvärmningskostnader. Men det kräver installation av ett styrsystem för att jämna ut temperaturen.
  • Koldioxidbindning: Trä binder koldioxid genom fotosyntesen, vilket innebär att nya träd kan binda ytterligare koldioxid när gamla träd används för byggnation.
  • Hälsa och mögelrisk: Det finns ingen forskning som visar att trähus är hälsosammare, även om många upplever dem som trevliga att bo i. Vissa hävdar att stenhus har mindre risk för mögel.
  • Andrahandsvärde och flexibilitet: Stenhus har ofta ett högre andrahandsvärde, medan trähus är enklare att anpassa om behovet skulle uppstå.

Modernt eller klassiskt Hus

När du bygger hus är det viktigt att anpassa det till både de boendes behov och omgivningen. Ett nytt hus behöver inte efterlikna äldre hus i området men bör passa in på ett respektfullt sätt. Arkitekturen kan med fördel representera sin tid och använda modern miljövänlig teknik.

Lösvirkebygge eller fabriksbyggt

Ett arkitektritat hus kan anpassas efter plats, behov och önskemål bättre än ett modulhus. Ett nyckelfärdigt hus, även om det ofta kostar mer, kan vara praktiskt. Vi har skrivit en längre redogörelse för och nackdelar med lösvirke jämfört prefabricerat hus.

Lite kort kan man att bygge i fabrik har fördelar, särskilt för småhus och moduler, eftersom det sker i en torr och kontrollerad miljö. Nackdelen är att dåligt väder under monteringen kan leda till fuktskador.

För är lösvirkesbygge är det främst större flexibiltet, anpassning och kontroll över materialet och möjligheten att justera efter behov och väder. Monteringen sker snabbt, och eventuella justeringar kan göras under byggprocessen.

Den största fördelen med fabriksbyggt hus är att personel som arbetar i fabriken inte blir utsatta för regn

Brist på Pris- och Innehållsdeklarationer

Modul- och kataloghus saknar ofta tydliga innehållsdeklarationer för de material som används, vilket gör det svårt att jämföra olika modeller. Om leverantörerna redovisade materialmängd och specifikationer skulle det vara enklare att fatta välgrundade beslut. Ökad digitalisering och kundkrav kan driva fram större transparens inom husproduktionen